Tung kørsel i det våde forår – begræns skaderne

6. februar 2025
Gyllekørslen er ved at trænge på, og det betyder meget tunge kørsler ude i marken. Samtidig oplever man mange steder, at jorden stadig er for våd til at kunne bære disse tunge overkørsler.
På en våd jord bør hjullasten som udgangspunkt ikke overstige 3 ton, hvilket svarer til en akselbelastning på 6 ton. Eksperter anbefaler desuden, at man på en forårsvåd jord kan gå helt ned på 0,5 bar i dæktryk, hvis dækkene er lavet til det. Prøv eventuelt selv med Terranimo.dk – et program, der kan simulere både trædefladestress og tryk i dybden ved kørsel med forskellige maskiner, med forskellige dæktyper og -tryk.
Overordnet set, er der flere måder at håndtere tung kørsel i marken. Enten kan problemet mindskes ved at benytte sig af faste kørespor, der begrænser komprimeringen til kun at ske i køresporene. Alternativt kan man benytte sig af dogwalk på de maskiner, hvor det er en mulighed, da man på denne måde undgår at køre i de samme spor mere end én gang. En tredje mulighed er, at udsætte tung kørsel til et tidspunkt hvor jorden er mere tør, og på den måde bedre kan bære den tunge last. Marker med plantedække og marker, som kun er jordbehandlet overfladisk afdræner ofte hurtigere i foråret end marker, der er vinterpløjet. Det kan fx være græsmarker som alligevel skal lægges om, vinterrapsmarker som er udvintret, eller marker med veletablerede efterafgrøder
Dæktrykket påvirker kun vægtfordelingen i overjorden/pløjelaget, mens det er akselbelastningen, der påvirker hvor meget jorden under pløjelaget bliver komprimeret. Da underjorden ikke kan løsnes ved hjælp af normal jordbearbejdning, er det vigtigt ikke at køre med for høj akselbelastning, særligt på våd jord. Det er desuden vigtigt at undgå tidlig komprimering af jorden, da forsøg har vist, at en pakket jord er mere modtagelig overfor yderligere pakning.
Er du tvunget til tung kørsel på våd jord, fx fordi gylletanken er i fare for at løbe over, så kør gyllen ud på marker, der er mest afdrænede, græsmarker der skal lægges om eller marker som er bevoksede med efterafgrøde. Grafikken nedenfor er fra Terranimo og viser hvor dybt i jorden der sker skadelig pakning, ved kørsel med en 3 akslet 18 tons gyllevogn på tør jord (den blå linje passerer det røde felt i ca 20-30 cm’s dybde).
Blogindlægget er skrevet af Thomas Vang Jørgensen i samarbejde med praktikant Anders Sørensen
Kontakt for mere info

Thomas Vang Jørgensen
Planterådgiver
Jeg er uddannet agronom fra 1992 og har mange års erfaring med rådgivning, udvikling og projektledelse indenfor økologisk landbrug.
I perioden 1996 til 2020 drev jeg 50 ha økologisk planteavl i fritiden. I et sædskifte med græs- og kløverfrø, konsumkorn og bælgsæd. Nu er det droslet ned til et hobbybrug med 3 ha, hvor jeg vil lære at dyrke regenerativt.
Jeg er optaget af, at vi opnår højere udbytter i marken og gør jorden mere frugtbar. Et af mine specialer er, at designe sædskifter som udnytter næringsstoffer optimalt, yder ukrudt max konkurrence og med veletablerede efterafgrøder opbygger jordens frugtbarhed. Samtidig arbejder jeg for, at vi får flere biogasanlæg med økologiske linjer, så vi kan recirkulere flere næringsstoffer til økologer, udnytte og fordele husdyrgødning bedre og give økologer en bedre klimaprofil.
Specialer:
- Biogas, etablering og drift af leverandørforening
- Sædskifte og effektiv gødningsudnyttelse
- Konsumkorn
- Frøavl
- Efterafgrøder
- Produktionsøkonomi - salgsafgrøder
- Rådgivning i marken