Tjek rapsen – og meld dig eventuelt til ”Store Rapsdag”

Raps Rapsdag
7. marts 2025

Den 26.03.2025 kan du få et besøg i rapsmarken, i forbindelse med det vi kalder STORE RAPSDAG. Du kan kontakte Linda Kristensen på mail: lkr@oerd.dk eller tlf. 76 60 24 61. Herefter vil du få en opringning af den rådgiver, der vil forestå markbesøget. Så kan I aftale, hvornår på dagen du får besøg i marken.

Ved markbesøget vil vi blandt andet se på plantetal, ukrudt, angreb af rapsjordloppe. Derudover kigger vi efter kålbrok, der kan udvikle sig meget i en svækket vinterrapsmark.

I det hele taget er det i de kommende uger, du skal have kigget efter i dine rapsmarker. Er der for mange døde planter eller for svage, kan det være nødvendigt at så om i de hårdest ramte områder af marken.

Om foråret bør der i en veletableret vinterrapsafgrøde være 50-70 planter pr. m2. En reduktion i plantetallet til lidt under 40 planter pr. m2 vil dog ikke påvirke udbyttet væsentligt, hvis planterne er godt fordelt og veludviklede med en dybtgående, kraftig og sund rod, med en lys farve.

Er plantetallet under 35 planter pr. m2, bør man kun gennemføre dyrkningen, planterne er kraftige og jævnt fordelt, og marken i øvrigt er ren eller kan radrenses.

Ses vi til ”store rapsdag”?

I øvrigt om vinterraps i foråret
Ukrudt: Er der meget ukrudt i marken, og ingen mulighed for radrensning, kan kamille og hyrdetaske udkonkurrere rapsen og derved lave en stor opformering af en ukrudtsfrø pulje i marken.

Næringsstoftilførsel:

N:
Vinterraps 60- 80 kg N/ha med forfrugten kløvergræs med høj kløverandel.
Vinterraps 120-140 kg N/ha. med korn som forfrugt.

P og K:
Der tilføres 25 kg P/ha og 100 kg k/ha afhængig af hvad jordbundsanalyserne siger.

S:
Der tilføres 30-40 kg svovl pr. ha når det er muligt at køre i marken

NB: Rapsen bør ikke tilføres svovl og den sidste gylle, før det er afgjort om rapsen skal blive stående til høst.

Kontakt for mere info

Martin Greve Carlsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som planteunderviser på landbrugsskolerne i Herning og Viborg i over 20 år.

Undervisningen er gennem årene kommet til at indeholde mere og mere økologi. Dette har blot øget min interesse, hvorfor jeg nu er blevet ansat som økologirådgiver.

Jeg vil arbejde for at udbrede den bæredygtige planteproduktion og økologien - og for at formidle den nyeste viden på området videre til landmanden. Mine bestræbelser går på altid at være opdateret og kunne formidle den nyeste og mest relevante viden til den pågældende kunde. Formidling og samtale er et vigtigt fokusområde for mig.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Salgsafgrøder

Luk (Esc)