Hvad er der i tanken?

Gylle
28. februar 2025

Den første gylle er nogle steder kørt ud, men så længe der er gylle i tanken, er det værd at kende indholdet i gyllen, for at tildele den rigtige mængde og evt. at kunne prioritere sin gylle.

På ejendomme med flere tanke, kan der være ret stor forskel på indholdet i de enkelte beholdere.

Hvis analyserne skal have værdi, er det naturligvis afgørende, at de er udtaget korrekt. Vil man kende Total N, ammoniumindholdet, samt tørstof, P og K, så skal tanken være velomrørt.

Når en enkelt flaske gylle på 0,5 liter skal repræsentere en hel gylletank, så vær omhyggelig, når du udtager prøven. Udtag flere delprøver, som blandes i en spand, før prøveflasken fyldes.

Hvis gylletanken ikke er omrørt, er ammonium og kaliumindholdet retvisende, men fosfor, tørstof og det organisk bundne kvælstof er koncentreret i tankens bund og i flydelaget.

Analyse fra en velomrørt tank er nummer èt, men ved gødskning af korn, især vårsæd, er det mest relevant at kende indholdet af ammoniumkvælstof, da det hovedsageligt er det, der kan forventes udnyttet af afgrøden.

Vi kan være behjælpelige med indsendelse af gylleanalyser, så kontakt din planterådgiver nu, inden udkørslen rigtig går i gang.
Det er også muligt at få udtaget en spydprøve af uomrørte tanke, som giver et præcist billede af det samlede næringsstofindhold i gylletanken.

Gylleprøver skal afleveres senest om torsdagen kl. 12, for at kunne nå laboratoriet inden weekenden. Hvis prøven ikke kan afleveres straks, bør den opbevares på køl, så næringsstofferne ikke ændrer sig.

Kontakt for mere info

Lisbeth K. Knudsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.

Specialer:

- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning

Luk (Esc)