Varmedannelse i ensilage skal og kan undgås

Ensilage Blog (1)
4. september 2024

Vi ser det igen og igen. Ensilagen tager varme i forbindelse med start udtagning af stakken. Ofte sker det i tørre kløvergræsensilager over 35% ts. og op efter, med en del restsukker i ensilagen. Men, det kan undgås med god udtagningsteknik.

Nu er det her ikke noget reklameindslag for et produkt, men bare en situation, hvor det har ændret fra varmedannelse, til ikke i stakken. Bedriften har ofte haft lidt problemer med varmedannelse i sommerperioden p.g.a. tør ensilage i en kombination med ret lille forbrug, sammen med afgræsning. Aktuelt i år ligger 1 slæt på 42% ts. og 132 gram sukker pr. kg ts. på bedriften. Der skete så det, som bedriften ofte har set, at stakken tog varme 1-2 uger efter begyndt fodring!

Vi har ofte haft snak om udtagningsteknik/management og i år er ingen undtagelse. Ændringen i år er til at tage og føle på. Der er købt en skæreklo til frontlæssere som vist på billedet (33.000 kr ex. moms) og den har nu virket i ca. 2 uger med det resultat, at varmedannelse er stoppet uden yderlige tiltag i stakken. Det tager lidt længere tid med udtagning fra stakken, men resultatet er ingen varme i stakken og i fuldfoderet på foderbordet nu.

Det bevidner bare hvor vigtigt det er med management i udtagningen fra ensilagestakke. Investeringen her er tjent hjem meget hurtigt, med reduceret tab i stakken og sparet tilsætning af tørsyre i fuldfoderet.

Kontakt for mere info

Erik Andersen

Kvægrådgiver

Jeg har arbejdet med økologirådgivning siden 1993. Mit faglige udgangspunkt er i økologisk mælke- og kødproduktion. Jeg har haft den glæde at hjælpe mange ind i økologisk produktion, hvor jeg lægger vægt på at skabe værdi, holdbare løsninger og god økonomi. Jeg brænder for at udfordre dig på dine resultater, skabe økologisk udvikling og gode rammer for økologer i Danmark.

Specialer:

- Tyre-, stude- og ammekoproduktion
- Bedriftsudvikling
- Mælkeproduktion
- Omlægning

Luk (Esc)