Få styr på mineralerne

Jersey Græsser
4. april 2024

Græsset gror og med udsigt til varme den kommende uge, giver det gode betingelser for væksten i afgræsningsmarkerne. De første landmænd har allerede lukket køerne ud, og inden vi har set os om, skal alle køer lukkes på græs.

I forbindelse med, at der skal laves foderplan til udbinding med afgræsning, skal der også sættes fokus på mineralerne, specielt magnesium.

Magnesium er et livsnødvendigt mineral, der har mange essentielle funktioner i kroppen, herunder afslapning af musklerne. Kalium har den modsatte virkning end magnesium, og i det tidlige græs kan kaliumindholdet være højt. Det høje indhold af kalium kan lede til magnesiummangel eller såkaldt græsforgiftning, med symptomer som sitrende hoved og hals, stiv gang og kramper. Samtidig giver mangel på magnesium en større risiko for mælkefeber, da det sænker mobiliseringen af calcium fra knoglerne.

For at undgå græsforgiftning skal magnesiumforsyningen og forholdet mellem kalium og magnesium holdes for øje. Magnesiumniveauet i fodringen ved udbinding skal ligge på 3 gram per kg tørstof, mens forholdet mellem kalium og magnesium skal ligge på max 7.

Kalium hæmmer absorptionen af magnesium, og det er vist, at et for lavt indhold af natrium øger koncentrationen af kalium i vommen. Natriumindholdet i foderet skal også sikres tilstrækkeligt, for at undgå græsforgiftning, med et niveau på 2,5-3 gram per kg tørstof, og et relativt forhold mellem kalium og natrium på max 10.

Der kan oftest anvendes en typemineral U til udbinding, som har et øget magnesiumindhold, og samtidig et reduceret indhold af vitaminer, suppleret med fodersalt og kridt. Køerne henter mange af de livsnødvendige vitaminer når de afgræsser, og derfor kan der i afgræsningssæsonen spares på vitaminerne i staldfodringen.

Har I brug for hjælp til foderplan til udbinding og sammensætning af mineralblanding, kan I kontakte en af kvægrådgiverne i ØkologiRådgivning Danmark. Der kan være mange penge at spare på mineraler, hvis det sammensættes efter den enkelte besætnings behov.

Kontakt for mere info

Maria Pape Andersen

Kvægrådgiver

Jeg har en uddannelse i Agrobiologi, Animal science fra Aarhus Universitet og har afsluttet den i 2023.
Jeg har en rygsæk fyldt med teoretisk viden indenfor husdyrproduktion, herunder ernæring og fysiologi og har flere års praktisk erfaring fra branchen.
Jeg brænder for at yde en service for den enkelte landmand, hvor optimering og effektivisering i samråd er i fokus. Sammen kan vi løfte produktionen og resultaterne til et højere niveau.

Specialer:

- Fysiologi og ernæring
- Foder og næringsstoffer
- Mælkeproduktion og sygdomsforebyggelse

Luk (Esc)