Sidste frist for rettelser i fællesskema er den 23 maj

Fællesskema Blog
12. maj 2023

Det er nu, der kan foretages store ændringer som tilretning af brakarealet mm.

Siden 2005 har hektarpræmien været den samme. Men fra dette år er det muligt at få et ekstra tillæg med bioordningerne fx. miljø og klimavenligt græs samt varieret planteproduktion. Det gælder derfor om at ændringer i markplanen også bliver ført ind i fællesskemaet. Pløjer man en ældre græsmark op og sår korn er den ikke længere berettiget til tillæg i klimagræs ordningen. Man bliver derfor sanktioneret hvis man er havnet i fysisk kontrol. Så tjek derfor at afgrøder på marken stemmer med markplanen.

Kontrollen vil for størstedelen ske gennem satellit overvågning. Og på satellitdata er man nu i stand til at kende alle afgrøder fra hinanden. Byg kan kendes fra havre med satellitovervågning og tilsvarende andre afgrøder og blandinger.

Det er planen at landbrugsstyrelsen sender høringsbreve ud på uoverensstemmelser medio juli. Her kan naturligvis rettes afgrøder – men det kan betyde, at andre mangler opstår, som ikke kan tilrettes, så sats ikke på denne mulighed!!. Findes der på fysisk kontrol uoverensstemmelse sker der sanktioner

Så derfor få ændringer meldt ind snarest, så fællesskemaet kan blive opdateret.

Intet bliver overset med satellitovervågning.

Kontakt for mere info

Kjeld Forsom

Planterådgiver

Over 25 års erfaring med udvikling af økologisk landbrug. Min målsætning er at højne og stabilisere udbytteniveauet i økologisk plantedyrkning ift. ressourceforbrug. Dialogen med den enkelte landmand er vigtig for udviklingen af nye idéer, der kan drive økologien fremad. Jeg har i de seneste år også arbejdet på projektbasis med emner som rodukrudt, kartoffeldyrkning samt dyrkning og kvalitetssikring af konsumkorn.

Specialer:

- Kartofler
- Konsumkorn og -frø
- Rodukrudt
- Grovfoder

Luk (Esc)