Hvide underhylere i en sengebås?

Undebukser
6. oktober 2023

Kan du sætte dig i dine hvide underhylere i en tilfældig sengebås og læse et blogindlæg uden at du bliver våd og beskidt på bagdelen?
Kan du også hos de små kalve, eller hos de kvier der er kommet ind? Hvis ja, dejligt! Godt arbejde. Hvis nej, så skal du ud og i gang.

Det er selvfølgelig sagt med et glimt i øjet og et smil på læben. Men bag spøgen gemmer der sig faktisk lidt alvor. Oktobers vejr har indtil videre været temmelig vådt og lummert. Den perfekte cocktail for opblomstring af bakterier. Dem der giver diarre, lungebetændelse og yverproblemer.
Fluerne er især glade lige nu. og hvis der er noget, der flytter bakterier, så er det fluer. Fluerne trives som bekendt i snask. Så hvis du vil holde din besætning sund i efteråret, er det nu der skal bruges lidt timer på oprydning og rengøring, især inden alle dyr kommer på stald om en måneds tid. Strø godt i sengebåsene, måske du skal have lidt kridt med til udtørring. Ekstra halm til de små, så de både ligger tørt og kan putte sig. Man må ikke kunne se deres ben, når de ligger ned. Gå en ekstra gang med kosten, så dine gangarealer ikke samler fugt. Hvis dine gangarealer er tørre, er dine støvler det også, og har dermed mindre risiko for at flytte rundt på bakterier.

I de lidt mere fugtige tilfælde skal man være opmærksom på at økologikontrollen har fokus på at dyrene er rene og tørre, at de ligger på rare og tørre arealer, uanset om de er inde eller ude.

Så herfra blot en opfordring – tag ti minutters pause med din smartphone ude i en sengebås, helst siddende og tjek efter på egen krop, hvad du tilbyder dine dejlige dyr.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)