Etablering af kløvergræs udlæg i rug til afgræsning

Rugkærner I Jorden
17. marts 2022

Det gode håndværk i marken lige nu - Etablering af kløvergræs til afgræsning i udlæg i rug til afgræsning

Det er nu, her i marken ved såning, at grundlaget for en god kløvergræsmark skabes. Så derfor, vær meget omhyggelig hele vejen med etablering af de dyre frø – de er guld værd, hvis du gør det rigtigt.

Og husk, den tid du bruger til at få indstillet såudstyret er givet godt ud – det kan være, du skal ud af førerhuset et par gange eller 2 for at tjekke sådybde mv. Men, betragt det som en sund øvelse og godt for dit helbred og økonomi.

Rug til afgræsning er god afgrøde at lægge den kommende kløvergræs mark ud i. Rugen bør såes i dybde på cirka 2 til 3 centimeter. Det er vigtigt, at såbedet af en god kvalitet og at der er styr på udsædsmængden. En udsædsmængde på 85 kilo pr. ha. er normalt nok. Men, ved brug af egen udsæd bør der anvendes 100 kilo per hektar.

Såning af kløvergræs udlægget skal helst ske samme dag. Det er vigtigt, at så frøene i korrekt dybde på ca. 1 cm. Har du udstyr til såning i samme arbejdsgang som rugen, er der en vigtig opgave i at kontrollere, at frøene ligger hvor de skal i jorden.

Den mere ”gammeldags” metode er såning efter dæksæd er ikke at kimse ad. Men husk at få set slæbeskær efter, om de ikke er blevet for slidte og brug tid på at få dem skiftet så frøene ligger perfekt i jorden.

Inden såning efter den metode bør du tromle marken for at opnå et fast så bed som er jævnt og uden knolde.

Kontakt for mere info

Søren Lykke-Jensen

Økologirådgiver

Jeg har været økologirådgiver siden 1992, både kvæg og planteavl. Mit erfaringsområde er derfor meget bredt. Økologi handler om helhed, og derfor betragter jeg det som en af mine store styrker i min rådgivning. Jeg har fokus på resultater, nytænkning og sparring. Jeg brænder for at arbejde med økologiens udfordringer, så vi sammen kan løfte økologien og de økologiske resultater yderligere.

Specialer:

- Tværfaglig rådgivning
- Kvæg og naturpleje
- Omlægning
- Regler

Luk (Esc)