Dejmodent korn er klar til skårlægning

Skårlægningsdemo
29. juli 2022

Skårlægning af korn har kontante fordele: Ukrudtet bliver på marken, vandprocenten bliver mindre, kapaciteten på mejetærskeren øges og udlæg eller efterafgrøde får lys til vækst.

Ved dejmodenheds stadiet bliver kernerne ikke større, kernerne indeholder da normalt 20-25% vand.

- Skårlæg når kornet er dejmodent og der er udsigt til godt vejr.

Alene 1-2 dage på skår gør en forskel for mejetærskerens kapacitet, mens der skal 4-5 dage til for at ændre væsentlig på vandprocenten. Skårlæggeren må ikke være for bred da hele skåret skal have luft og helst skal blive liggende på stubben, hvis der skulle kommen en lille regnbyge. Specielt i år, hvor afgrøderne står så godt og der er udsigt til rekordudbytter er det væsentlig at begrænse antallet af fod på skårlæggeren.

14-18 fod vil være passende, hvis skårlæggeren formår at lægge et bredt skår.

Tærskning med pick-up skærebord er at foretrække og sikrer at alle kerner kommer i hus. Alternativt kan bruges akshævere.

Når man ikke at få afprøvet skårlægning i kornhøsten, er der tid inden bælgsædshøsten. - Også i bælgsæd er der kontante fordele ved skårlægning.

Foto: Skårlægningsdemo 27. juli 2022 arrangeret af ØkologiRådgivning Danmark.

Kontakt for mere info

Erik Kristensen

Planterådgiver

Jord er min passion, og jeg har forstand på gødning og dyrkning i teori og i praksis. Samspil er min indgangsvinkel, og helheden mit mål. Jeg medvirker gerne ved strategimøder, og har god erfaring med holdninger som udviklingsfaktor. Fra april er jeg med sikkerhed at finde i marken, hvor jeg formidler min spidskompetence: biologisk indsigt.

Specialer:

- Jordbearbejdning
- Klima og klimahandlingsplaner
- Grovfoder
- Korn/frø
- Næringsstoffer

Luk (Esc)