Nu er det et godt tidspunkt at få taget jordprøverne

Jordprøver Billede
29. september 2021

Hvis du har pletter eller større områder i dine marker, hvor afgrøderne står dårlig, så kan have forskellige grunde, såsom dårlig jordstruktur, angreb af sygdomme og skadedyr eller andet.

Ofte viser det sig dog, at de dårlige områder har jordbundstal, der ligger langt fra det optimale. Et typisk problem er meget lave reaktionstal. Det gode ved at få taget jordprøverne efter høst er, at det giver os tid til at reagere på analyserne.

Jordprøverne bør tages forebyggende, altså før man ser pletter i marken. Når først mangelsymptomerne kan ses, er der som regel gået nogle år forud, hvor det er gået ud over udbyttet, uden at der har været synlige symptomer.

Desuden kan der gå en årrække med af få kalket eller gødsket områder op, hvis tallene har fået lov til at komme alt for langt ned. Omvendt, hvis man har fået kalket så højt op, at det giver øget risiko for mangan- og bormangel, kan det tage en del år, før Rt er faldet igen.

Kontroller derfor, om du har nyere jordprøver af alle dine marker. Tag jordprøver hvert 4. til 5. år, for at holde øje med tallene. Så kan du rette op på eventuelle problemer, før de har kostet dig udbytte.

Kontakt os i god tid for aftale om udtagning af jordprøver. Hvis du selv vil tage prøverne, kan du få tilsendt en vejledning, så du kan gøre det med den bedst mulige sikkerhed for et korrekt resultat.

Kontakt for mere info

Niels-Kristian Knudsen

Planterådgiver

Efter min uddannelse til landmand, har jeg læst til agrarøkonom hos Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus. Jeg har siden 2016 arbejdet som driftsleder på et kvægbrug, kun afbrudt af militærtjeneste.
I 2020 blev jeg uddannet jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion. Jeg har sideløbende med studiet været sagsbehandler i Landbrugsstyrelsen.

Specialer:

- Grovfoder
- Plante-IT (Mark Online og FarmTracking)
- Gødning
- Maskinøkonomi

Luk (Esc)