Samdyrkning af bælgsæd og vårraps er en realitet

Intercropping
26. maj 2020

Intercropping: Ærter og vårraps.

På vej hjem fra et markbesøg skal jeg deltage i et skype-møde fra bilen, og tænker, at det vil være fint at holde ind et sted med en god udsigt, for det tilfældes skyld, at mødet bliver lidt mindre inspirerende. Stedet hedder Gyllingnæs, og udsigten er helt fantastisk med kik til Horsens Fjord. Efter et alenlangt møde, banker en mand på bilruden, og spørger til mit velbefindende. Han er godsforvalter på det lokale gods. Vi falder i snak, og han viser mig sin stolthed. Ærter og vårraps sammen. Sået i hver sin række først i april. Ærterne fik fat med det samme, mens rapsen, der blev placeret øverligt og tørt, var lang tid om at spire. Marken fik ikke tildelt gødning i håb om, at der ville ske en udveksling af kvælstof planterne imellem. Nu står ærterne 20 cm. højere end rapsen, og der er risiko for at ærterne lukker helt af, inden rapsen rigtig får fat. Fra engelske forsøg med hestebønner og hvede, ved jeg, at der sker en direkte overførsel af kvælstof, når rødder fra de to arter krydser hinanden og en indirekte overførsel via svampe kulturer i jorden. Personligt ville jeg vælge hestebønner og vårraps til samdyrkning, da modningstidspunktet er så godt som sammenfaldende og begge arter er opretstående ved høsttid.

På Gyllingnæs har de allerede bestemt sig for at så afgrøden i samme rille næste år og tildele lidt startgødning, så rapsen kan få fat med det samme. Det bliver helt sikkert en succes.

Kontakt for mere info

Erik Kristensen

Planterådgiver

Erik har orlov til 1. november 2024

Jord er min passion, og jeg har forstand på gødning og dyrkning i teori og i praksis. Samspil er min indgangsvinkel, og helheden mit mål. Jeg medvirker gerne ved strategimøder, og har god erfaring med holdninger som udviklingsfaktor. Fra april er jeg med sikkerhed at finde i marken, hvor jeg formidler min spidskompetence: biologisk indsigt.

Specialer:

- Jordbearbejdning
- Klima og klimahandlingsplaner
- Grovfoder
- Korn/frø
- Næringsstoffer

Luk (Esc)