Oversigt over landsforsøgene er på gaden
21. december 2020
Så skete det igen! Oversigten over landsforsøgene er ude, og så er det ovenikøbet 50-års jubilæum. Oversigten findes både som digital fil og på papir.
Som økologer er det selvfølgelig interessant at se på, hvor meget vores afsnit fylder. Jeg har for sjovs skyld indsat en graf over udviklingen i længden på afsnittet ”Økologisk dyrkning” over de seneste 10 år. Man kunne selvfølgelig sige, at udviklingen er status quo, men den kvikke læser (eller måske den optimistiske) vil bemærke, at tendenslinjen peger opad, hvilket vi jo kun kan være glade for!
Og hvad kan vi så læse om……?
Der er jo selvfølgelig en masse at kigge på, men jeg vil lige komme med et par nedslag:
- Dyrkning af bælgsæd
- Der er i 2020 gennemført to forsøg, et ved Odder og et på Bornholm af hestebønner, ærter, smalbladet lupin, hvid lupin, linser, kikærter og sojabønner. Det interessante ved disse forsøg er de udbyttepotentialer, som de forskellige arter har vist, selvom vi selvfølgelig havde gode vækstbetingelser i 2020. Tallene skal læses med forbehold, men at vi i arter som hvid lupin, kikært og sojabønne kan avle, måske 20-40 hkg. er nok væsentligt mere, end hvad man ville forvente. Problemet med sen høst er dog stadig den primære udfordring for flere af arterne, som påvirker antallet af høstdage.
- Startgødning til vårsæd
- På trods af flere års forsøg, så er merudbyttet for at placere pelleterede gødninger til vårsæd i bedste fald minimalt. Det skal dog siges, at vårbyg betaler bedst for en placering.
- Blandsæd – lupin og vårsæd
- Der er i 2020 også gennemført forsøg med lupiner i renbestand, samt blandet med korn. Der er generelt en tendens til højere udbytter, når man blander korn og lupin sammenlignet med lupin i renbestand. Man bør vælge vårhvede, da havre er for hård ved lupinerne. Vårbyg har ikke været afprøvet. Blandingsforholdet bør ikke være højere end 10-20 procent i kornet, da det ellers vil blive for kraftigt. Hvid lupin modnede så sent, at det gik ud over kvaliteten og udbyttet.
God jul og god læselyst!
Kontakt for mere info
Niels-Kristian Knudsen