Ud med fluerne!

Ud Med Fluer
2. juli 2019

Ingen gider, at det kribler og krabler!

Indtil videre er sommeren gået nogenlunde roligt med hensyn til kalve og fluer. Forholdene har været gode, og med det mener jeg, at temperaturerne de fleste dage har været optimale mellem 15 og 22 grader for kalvene. Ligeledes har det været tørt, og alt andet lige har det været rimelig nemt at holde strøelsen tør. Og nu er vi så nået derhen, hvor der skal fokus på en evt. kommende flueplage. Fluerne er en kæmpe kilde til smitte, da de uden hindringer flytter bakterier rundt over det hele, for ikke at nævne den stressfaktor de påvirker kalve og køer med, når de kravler i mule, øjne og øre, eller afsparkede maskiner i malkestalden for medarbejderne. Så ud over at holde skåle og bokse/hytter rene, skal det overvejes, hvordan der kan blive færre af de små bevingede kræ.
Selvom vi ikke må bruge gift til fluerne, er der flere håndtag at trække i.
Man kan bryde fluernes livscyklus ved at muge én gang ugentligt. Dette er tidskrævende, dyrt i halm og meget effektivt. Man kan også vælge alternative midler til strøelse, hvor fluerne ikke kan leve.
Sand er fri for fluer, men bliver hurtigt fugtigt og mudret, og skulle der komme et par kolde nætter, kan kalvene ikke holde varmen, da sand leder den væk.
Flis, hvis den er tør, har heller ikke fluer, den suger nogenlunde, men kan være hård og stikkende alt efter hvilken kvalitet, man kan få fat i.
Savsmuld kan i nogle tilfælde være dyrt, men det er fast, suger godt og er lyst og frisk.
Spagnum har samme kvaliteter som savsmuld, dog er det mørkt, men om det har betydning, kommer an på øjnene, der ser.
Det vigtigste er dog, at der bliver taget en aktiv beslutning om at bekæmpe fluerne, så alle dyr og mennesker på ejendommen kan få en stressfri sommer.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)