Ny økologisk frødatabase forventes at åbne ved årsskiftet

Xseeds
13. december 2019

Økologi Innovation/Seges meddeler at fra 1. januar 2020 erstattes den nuværende frødatabase af en ny. Landbrugsstyrelsen har besluttet at skifte til ”OrganicXseeds”, der også bruges i flere andre lande bl.a. vores nabolande Sverige og Tyskland. Det medfører væsentlige ændringer i dispensationspraksis.

Skiftet skyldes, at den bagvedliggende programmering ikke længere lever op til de krav, der nu stilles. Firmaerne har stadig mulighed for at indlægge deres sortiment på den nuværende database, som bliver flyttet med over i den nye database efter nytår.

Dispensationer

Som noget nyt i OrganicXseeds, skal ansøgninger om dispensationer ske ved digital ansøgning under login.

Økologiske majssorter

Der er som noget nyt udsæd af økologisk majs i den økologiske frødatabase, hvilke er indplaceret i tidlighedsklasser for sæson 2020. Derfor er der ikke længere en tidlig generel dispensation til majs. Når der er økologisk udsæd i en tidlighedsgruppe, vil der ikke blive givet generel dispensation til at anvende konventionelt ubejdset udsæd af sorter i denne gruppe. Der er fortsat mulighed for at søge individuel dispensation. Lige nu er der økologisk udsæd i den meget tidlige gruppe, hvorfor det skal dokumenteres, hvis der ønskes en markant tidligere sort.

Økologiske kartofler

I den nye frødatabase, der starter i 2020, vil kartofler være delt op i otte sortsgrupper og to kategorier, som afgør muligheden for dispensation. Der bliver ligeledes krav om, at ansøgninger om dispensation til brug af ikke-økologisk læggemateriale, skal være modtaget i Landbrugsstyrelsen senest 1. marts fra 2020, og at der som udgangspunkt ikke gives dispensation herefter. Der vil dog undtagelsesvis kunne søges dispensation, hvis et parti er kasseret og skal erstattes.

Der kan læses mere om dette på landbrugsinfo:

https://www.landbrugsinfo.dk/Oekologi/Planteavl/Afgroeder/Kartofler/Sider/Oe-19-3901-Skaerpet-praksis-for-dispensationer-til-ikke-okologiske-laeggek-2020.aspx

Forslag for kløver og græs

Der er forslag til ændring i dispensationsmulighederne, for at undgå spekulation i udsolgte sortsgrupper. Bl.a. er der forslag om, at der skal søges dispensation til alle gårdblandinger, hvilket er blandinger, som den enkelte gård bestiller, hvor blandingen ikke er 100 % økologisk. Det vil formentlig også gælde for efterafgrødeblandinger, som der i så fald skal søges dispensation til.

Kilde: Tove Mariegaard Pedersen, Økologi Innovation, Seges.

Kontakt for mere info

Jonas Høeg

Luk (Esc)