Svovl til malkekøer

Svovl1
29. november 2018

Mineraler og vitaminer er vigtige for alle husdyr, og ikke mindst for de af vores husdyr, der har en høj produktion. Mineraler og vitaminer indgår i et hav af livsfunktioner i organismen. Er der mangel på ét, kan det gå meget ud over vigtige funktioner i dyret, med manglende produktion til følge.

Mineraler kan være meget varierende i græsensilage. Det er derfor vigtigt at kende indholdet. Specielt svovl varierer meget fra 1. slæt til de øvrige slæt. Derfor er det afgørende at kende svovlindholdet i 1. slæt. Svovl er byggesten i produktion af AAT i vommen. Mange af de aminosyrer, mikroorganismerne producerer i vommen, indeholder svovl. Derfor kan svolunderskud være begrænsende for mængden af AAT, som produceres i vommen.
Er der behov for ekstra svovl, er der flere muligheder. Mineralblandingerne indeholder forskellige mængder. Af typemineralerne er det kun Type 1, der har et svovlindhold, der kan løfte niveauet, hvis du har en ration, der er i underkanten. Du kan også tilsætte natriumsulfat, også kaldet Glaubersalt. Det nemmeste er, hvis det kan klares med en Type 1. Er det ikke nok, må du i gang med Glaubersalt.
Det anbefalede niveau for svovl er min 2,0 gram/kg. tørstof i totalrationen.
Har du ikke styr på mineralerne endnu, kan du måske nå at efterbestille analyserne på dit grovfoder. Eurofins gemmer dine prøver et stykke tid.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)