Grønne protein-drømme
Der tales for tiden rigtig meget om klima og kost

12. maj 2021
Der tales for tiden rigtig meget om klima og kost, og at vi skal spise mere planteprotein i Danmark. Der er stigende efterspørgsel på økologiske planteprotein til konsum. Vil man dyrke og sælge dette til aftagerne, så skal man tage godt vare på kvaliteten af proteinafgrøden, så den er tørret, renset og sikkert og hygiejnisk opbevaret.
Både til foderbrug og human brug er der stigende efterspørgsel på økologiske proteinafgrøder. Produktionen er også på vej op. Lupin-arealet forventer vi mindst er tredoblet fra 2020 til 2021, og arealet med blandsæd med bælgsæd er godt og vel fordoblet. Hestebønnearealet er steget lidt og ærtearealet er faldet lidt i 2021. Det viser vores foreløbige prognose ud fra markplanerne udarbejdet i ØkologiRådgivning Danmark. Alle de almindelige typer af bælgsæd i Danmark som hestebønne, lupin og markært vil man kunne sælge til humant konsum.
Har du ikke allerede solgt din proteinafgrøde, kan der sandsynligvis findes købere blandt grossister, møllerier og andre virksomheder, som er ved at opruste på markedet for økoprotein til human konsum. Du skal bare være klar på at kunne opbevare din produktion hjemme indtil, aftageren skal bruge det. Dvs. at tørring, rensning og sikker og hygiejnisk opbevaring er helt nødvendig for at kunne komme i betragtning og ind på markedet for human brug af protein. I første omgang er det kun mindre partier, der kan afsættes, så hvis ikke du sælger hele din produktion til foder, kan der muligvis findes afsætning til fødevarer. Med tiden vil afsætningen dog vokse, - det er en klar forventning.
Det er de samme tommelfinger-regler og god praksis, som gælder for opbevaring af konsum-korn, der også gælder for protein til konsum: Rengjort lager, ingen adgang for hverken skadedyr, fugle, hunde eller katte, tørring og rensning for urenheder, overvågning, gennemluftning og lagerlogbog, samt anden dokumentation. Har man ikke faciliteter til at opbevare proteinafgrøderne, så er man ikke interessant som leverandør til det nye proteinmarked. Men drømmer du om at komme i gang med at levere grønne proteiner til mennesker, så må du i gang med at investere i de rigtige opbevaringsforhold.
I ØkologiRådgivning Danmark kan vi sammen med Økologisk Landsforening formidle kontakt til de virksomheder, som vil opkøbe proteinafgrøder af den rigtige kvalitet. Kontakt os, hvis du har proteinafgrøder til salg og kan opbevare dem, eller hvis du ønsker hjælp til at komme i gang med at få ordnede opbevaringsforhold.
Måske du også kunne være interesseret i...

Planteavlsrådgivning
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd, og vi har årtiers erfaring med økologisk planteavl i balance.

Planteavlsrådgivning
Få kompetent rådgivning om jord, afgrøder og afsætning.

Kvægrådgivning
Vi hjælper dig med alt fra græs og grovfoder til dyrevelfærd og en sund balance mellem omsætning og omkostninger.

Græsmail
Få dugfrisk viden fra græsmarkerne leveret direkte i din indbakke hver uge.

Biogas
Vi leverer jordnær rådgivning om investering i - og drift af - økologiske biogasanlæg

Eliteafgræsning
Jo mere græs, du får i dine køer, desto bedre bliver din bundlinje. Det er dog lettere sagt end gjort - og hér kommer Eliteafgræsning ind i billedet.

Elitekalve
Sunde kalve i god vækst og trivsel giver lutter fordele på bedriften, og der er både masser af arbejdsglæde og god økonomi i at passe sunde dyr.

Elitegrovfoder
I dette forløb samarbejder landmand, planterådgiver og kvægrådgiver om at lave det bedste grovfoder til bedriftens kvæg. Det kan i dén grad betale sig.

Erfa-grupper
Find sammen med folk i samme båd, og del erfaringer og udfordringer fra det økologiske landbrug.

Fremtidens foderforsyning
Byt den udenlandske soja ud med lokale alternativer - det er faktisk ikke så svært.

FarmTracking
Få FarmTracking, og få et stærkt registreringsværktøj med dig på farten.

Før høst-besøg
På et Før høst-besøg får du vurderet situationen i marken, mens der stadig er tid til at rette ind - og det kan ofte virkelig betale sig.

Gratis Nyhedsmail
Få aktuelle nyheder og gode råd om økologisk landbrug - ganske gratis og i din indbakke - hver uge.

Jordens Frugtbarhed
Jordfrugtbarhed er en af de bærende søjler i regenerativt landbrug, og begrebet leverer løsninger på mange af de problemer, vi kigger ind i.

Jordprøver
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd - og derfor tilbyder vi jordprøver med tilhørende analyser.

Klimahandlingsplaner og ESGreenTool
Vi hjælper med handlingsplaner og redskaber - som eksempelvis ESGreenTool - til at gøre klimaindsatsen mere konkret.

Naturtjek
Med et naturtjek får du god, konkret viden at arbejde videre med, når du skal finde balancen mellem bedriften og naturen.

Omlægningstjek
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd - og de, som måske ønsker at blive det.

Regenerativt landbrug
Bliv klogere på principperne i regenerativ jordbrug, og se, om det kunne give mening i din drift.


Samvær mellem ko & kalv
Få hjælp til at finde balancen mellem din drift på den ene side - og dyrenes naturlige adfærd og yngelpleje på den anden.

Staldskole
En staldskole er en god måde at leve op til statens krav om sundhedsrådgivningsaftaler - og dem faciliterer vi.

Skræppejern
Et skræppejern, lidt flid og et drys rettidig omhu. Det er opskriften at holde skræpperne i ave.

Netværk for unge økologer
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd, og vi har årtiers erfaring med økologisk planteavl i balance.

Økologi - Inspiration til jordbruget
Magasinet, der er skabt til den økologiske landmand.


RAL-netværk
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd - og derfor tilbyder vi et netværk med fokus regenerativt jordbrug.