Økohalm til strøelse

Halmballe2
24. august 2022

Halm fra omlægningsmarker – både fra første og andet omlægningsår – kan indgå som økologisk strøhalm.
Halmen kan dermed, på lige fod med f.eks. kløvergræs til biogasanlæg, der er høstet straks efter omlægningsdatoen betragtes som økologisk. Dette er interessant for de landmænd, der efter nytår kan have problemer med at skaffe nok økologisk halm til at dække 50 % af det årlige strøelsesforbrug. Man behøver altså ikke at vente til to år efter omlægningsdatoen for at opnå fuld økologisk status på sin strøelse.

Man skal selvfølgelig, som altid have styr på sin partidokumentation, og være fuldstændig klar i spyttet om hvor man opbevare sin økohalm, og hvor den konventionelle halm står, hvordan man kender forskel på de to stakke, osv., så en eventuel kontrollant ikke bliver i tvivl om, at der er styr på sagerne. Ordret står der i branchereglerne at: ” Fra kontrolåret 2023 skal mindst 50% af den strøhalm, der anvendes på kvægbedrifter med produktion af økologisk mælk og/eller oksekød være økologisk.” Der er ikke nævnt noget om et dagligt forbrug på 50 % økohalm. Det betyder, reelt set, at hvis man har is i maven, kan man vente til næste sommer med at bruge økologisk halm, så skal man bare bruge 100 % økologisk fra 1. juli til årsskiftet.

Vi anbefaler dog alligevel herfra, at man i løbet af de næste par måneder får sikret sig, at man har 50 % økohalm på lager fra 1. januar og prøver at få det stillet an, så man har fuldstændig styr på sit lager og halmens status, og at man opgør sin status løbende, så der ikke er noget at komme efter.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)