På jagt efter fedtsyrer

Havre Afskallet Co
21. januar 2021

Der kommer efterhånden flere forskellige alternative kraftfoderblandinger til, efterhånden som der mere og mere mangler sojakager til den økologiske fodring. Én af de ting som soja traditionelt har hjulpet den økologiske ko med, men som er lidt overset, er fedtsyrer. Fedtsyrer er især vigtige for reproduktionen. Dem skal vi så finde et andet sted. Der er flere muligheder, herunder rapsfrø, lupiner og afskallet havre.

Havren er især interessant, da den er nem at dyrke, og god i det økologiske sædskifte. Ligeledes bliver energiniveauet væsentligt højere, hvis man afskaller den. Faktisk så højt, at den kan konkurrere med hveden på energi, mens både protein og fedtsyrer er højere.

Skaldelen på havren udgør ca. 25 pct., og kan bruges til mange forskellige ting, bl.a. som strøelse i sengebåse, eller struktur og fylde i goldkofodringen.

Den afskallede havre smager godt, og bruges i flere tilfælde i en valset udgave som trækplaster i malkestald eller robotter.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)