Kontrolkampagne i mindre fårebesætninger med under 50 moderfår

Torben Kousgård
29. marts 2021

Fra marts til juni gennemfører Fødevarestyrelsen velfærdskontroller i fårebesætninger. Kontrollen gennemføres i mindre besætninger med under 50 moderfår og derfor bør man her fastholde sit fokus på mærkning, fodring, opstaldning, pleje og renlighed hos dyrene.

Kontrollen sætter fokus på fire dyrebaserede velfærdsindikatorer:

  • Fodring: Dyrene vil blive vurderet i forhold til deres huld. Dvs. får de tilstrækkeligt med foder?
  • Haltheder – dyrene vil blive vurderet i forhold til om de er halte. Hvis dette er tilfældet, er den rette behandling da igangsat?
  • Renhed: Dyrene vil blive vurderet i forhold til om de er våde og beskidte. Et forhold der kan sige noget om deres opstaldningsforhold. Er der meget mudret hvor de går? Har de adgang til tørre arealer og til tørt leje?
  • Utøj: Dyrene bliver vurderet på, om de har utøj i pelsen. Hvis dette er tilfældet, er den rette behandling da igangsat? Er der så meget kløe, at pelsen er slidt af?

Fødevarestyrelsen vil i den forbindelse bruge såkaldte velfærdsindikatorer til at vurdere dyrevelfærden i besætningerne. Trafiklyset bruges til at vise, om dyrenes status for hver enkelt velfærdsindikator vurderes som acceptabel (grøn), i gråzone (gul) eller uacceptabel (rød). For eksempel vil besætningen blive markeret rød for huld, hvis dyrene er for magre. Hvis vurderingen af velfærdsindikatorerne viser, at dyrenes stand er uacceptabel, vil der sandsynligvis foreligge en overtrædelse af lovgivningen.

Mærkning: Desuden kontrolleres, om der foretages årligt dyrlægetilsyn i de besætninger, som kan betragtes som erhvervsmæssigt dyrehold – dvs. generelt besætninger med over 10 moderfår med lam (op til 12 mdr.), idet ejere af fårebesætninger ofte ikke er vidende om denne regel.

Kilde: foedevarestyrelsen.dk

Kontakt for mere info

Niels-Kristian Knudsen

Planterådgiver

Efter min uddannelse til landmand, har jeg læst til agrarøkonom hos Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus. Jeg har siden 2016 arbejdet som driftsleder på et kvægbrug, kun afbrudt af militærtjeneste.
I 2020 blev jeg uddannet jordbrugsteknolog med speciale i planteproduktion. Jeg har sideløbende med studiet været sagsbehandler i Landbrugsstyrelsen.

Specialer:

- Grovfoder
- Plante-IT (Mark Online og FarmTracking)
- Gødning
- Maskinøkonomi

Luk (Esc)