Køer elsker at afgræsse rug

Rug Afgræsning (1)
9. juni 2021

Rugens hviletid skal ikke overstige 5–6 dage i juni.

Forårssået rug/rajgræs til afgræsning er en lækkerbisken. Jeg kunne selv blive fristet til at blande det i salaten til aftensmaden. Jeg har smagt det, og det smager lækkert. Har du smagt det? Køerne elsker det, og græsser det ofte meget tæt på jorden. Det gør ikke noget, at de græsser det tæt, tværtimod skal det græsses tæt, da bladvæksten er meget blød, og derfor falder det ned på jorden, hvis det bliver for kraftigt. På jorden gør det ingen gavn, og køerne ”slikker” ikke rugen op fra jorden. Det skal nødig gå til spilde. Rugens mission er at blive til mælk. Derfor skal og må rugen ikke få en hviletid, der er længere end 5–6 dage, når rugen vokser allermest, og det gør den i juni. Længere hviletid fremmer spild af blade.

Husk at vande rugen for at udnytte væksten. Rug elsker varme, men kræver en del vand for at udnytte potentialet for optimal vækst. Varmen har vi nu – du skal derfor sørge for vandet, hvis du har mulighed for det.

Læs faktaark om afgræsningsrug her.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)