Kartofler skal være ”vågne” inden lægning

20210414 214507
15. april 2021

Den kolde vind fra polarhavet har her i april holdt jordtemperaturen nede omkring 5 grader. Der er udsigt til langsom stigning, og det er på høje tid at begynde lægningen, så de sidste ikke bliver lagt for sent.

Det er vigtigt, at kartofler har begyndt forspiring eller i det mindste har små hvide knopper inden lægning, når jordtemperaturen er lav.

Kommer læggekartofler direkte fra kølelager skal de have et varmestød i et døgn og hærdes i 5-7 dage inden lægning.

De gode vækst- og temperaturforhold i dyrkningssæsonen 2020 for kartofler betyder kartofler, der har været godt lagret – køle, kule eller andet er fysiologisk unge kartofler. Derfor er forbehandling endnu vigtigere.

På billedet ses tre kartofler. Den i midten er spiret i lys ved stuetemperatur siden januar. Bemærk, at lys hæmmer strækningsvæksten. De to andre af sorten Ditta har været til langsom forspiring uden varmestød og har dannet små hvide spirer og er klar til lægning.

Kartoflerne skal være tempererede med dagtemperatur ved lægning.

Kontakt for mere info

Kjeld Forsom

Planterådgiver

Over 25 års erfaring med udvikling af økologisk landbrug. Min målsætning er at højne og stabilisere udbytteniveauet i økologisk plantedyrkning ift. ressourceforbrug. Dialogen med den enkelte landmand er vigtig for udviklingen af nye idéer, der kan drive økologien fremad. Jeg har i de seneste år også arbejdet på projektbasis med emner som rodukrudt, kartoffeldyrkning samt dyrkning og kvalitetssikring af konsumkorn.

Specialer:

- Kartofler
- Konsumkorn og -frø
- Rodukrudt
- Grovfoder

Luk (Esc)