Tid for spiretest af forårssået vinterrug til afgræsning

Spiretest1
30. januar 2020

Spiringsevnen af rug kan falde drastisk hen over vinteren i nogle partier. Spirer rugen for dårligt i marken kommer afgræsningen ikke til at fungere.

Tag flere kornprøver og bland, så det er repræsentativt. En staniolbakke med prikkede huller kan bruges til test. Fyld 1 cm. sand i bunden og vand op. Tag en håndfuld korn fra prøven på en bordplade og tæl 100 kerner op fra en – gode som dårlige. Læg kernerne på det våde sand og fyld op med sand til randen og vand efter. Stil bakken ved stuetemperatur - men ikke i direkte sollys. Markspireprocent skønnes 7–10 % lavere end den målte.
Udsædsmængde/ha. = ( 200 pl/m2 x tusindkornsvægt TKV) / markspireprocenten
Vores erfaring fra forsøg og praksis er, at plantetallet af rug helst skal være over 200 planter pr. kvadratmeter for, at det fungerer godt. Lavere plantetal giver mere optrædning og tilsmudsede planter, der forringer ædelyst.

Kontakt for mere info

Kjeld Forsom

Planterådgiver

Over 25 års erfaring med udvikling af økologisk landbrug. Min målsætning er at højne og stabilisere udbytteniveauet i økologisk plantedyrkning ift. ressourceforbrug. Dialogen med den enkelte landmand er vigtig for udviklingen af nye idéer, der kan drive økologien fremad. Jeg har i de seneste år også arbejdet på projektbasis med emner som rodukrudt, kartoffeldyrkning samt dyrkning og kvalitetssikring af konsumkorn.

Specialer:

- Kartofler
- Konsumkorn og -frø
- Rodukrudt
- Grovfoder

Luk (Esc)