Forsøg med hvid lupin i Danmark - når de at blive modne inden året er omme?

Lupin Frieda
8. juli 2020

Hvid lupin af sorten Frieda, som er en tysk sort er med i forsøg her i Danmark i år. ØkologiRådgivning Danmark prøver at følge dens vej mod høst i nogle høstparceller, som er anlagt nogle steder i Danmark.

Indtryk fra besøg i parceller d. 3. juli viser, at sorten klarer sig rigtigt godt og ser meget imponerende ud. Det, der er ret spændende, er, om den kan nå at modne, inden det bliver for sent at høste den, og kommer den til at give noget?

Sorten er såkaldt forgrenet type lupin og kan trives på den lidt bedre jord og er mere konkurrence dygtig over for ukrudt, og samtidig har den et højere fedtindhold end gængse lupinsorter. Det gør det langt mere interessant som f.eks. kvægfoder, hvor den næsten kan matche sojabønner. Samtidig går forsøget også ud på at finde ud af, om den er egnet til dyrkning af planteprotein til human ernæring. Derfor er der i nogle parceller iblandet havre som er glutenfri. Men ud fra et dyrkningsteknisk vinkel er det nok ikke den bedste kombination, da havren vil modne langt tidligere, og dermed er der risiko for stort kernespild.

Kontakt for mere info

Søren Lykke-Jensen

Økologirådgiver

Jeg har været økologirådgiver siden 1992, både kvæg og planteavl. Mit erfaringsområde er derfor meget bredt. Økologi handler om helhed, og derfor betragter jeg det som en af mine store styrker i min rådgivning. Jeg har fokus på resultater, nytænkning og sparring. Jeg brænder for at arbejde med økologiens udfordringer, så vi sammen kan løfte økologien og de økologiske resultater yderligere.

Specialer:

- Tværfaglig rådgivning
- Kvæg og naturpleje
- Omlægning
- Regler

Luk (Esc)