Forfrugtsværdien sidder i rødderne

Forfrugtsværdi
3. december 2020

Effekten af en efterafgrøde bestemmes af rodmassen.

Virkningen af frivillige undersåede efterafgrøder er i langt højere grad afhængig af rodmassen, end af mængden af frisk biomasse over jorden. Så kort kan en netop udgivet artikel fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet refereres1.

Så selv om dine efterafgrøder ikke er blevet til det, du håbede på, er der stadig en god chance for, at den vil have en god forfrugtsværdi.

Vårbyg blev på det økologiske forsøgsareal i Foulum høstet henholdsvis moden og 14 dage før modenhed i en undersået efterafgrøde af rajgræs, cikorie, hvidkløver og rødkløver. Det betød, at biomassen over jorden blev af vidt forskellig størrelse. Men trods den store forskel i biomasse over jorden var forfrugtsværdien den samme i afgrøden, der fulgte efter, og lå, afhængig af forsøgsåret, mellem 61 og 85 kg. udnyttet kvælstof. Tankevækkende.

1) Cover crop and cereal straw management influence the residual nitrogen effect. Doline Fontaine, Jørgen Eriksen og Peter Sørensen. European Journal of Agronomy 118, 2020.

Kontakt for mere info

Erik Kristensen

Planterådgiver

Jord er min passion, og jeg har forstand på gødning og dyrkning i teori og i praksis. Samspil er min indgangsvinkel, og helheden mit mål. Jeg medvirker gerne ved strategimøder, og har god erfaring med holdninger som udviklingsfaktor. Fra april er jeg med sikkerhed at finde i marken, hvor jeg formidler min spidskompetence: biologisk indsigt.

Specialer:

- Jordbearbejdning
- Klima og klimahandlingsplaner
- Grovfoder
- Korn/frø
- Næringsstoffer

Luk (Esc)