Hold fuglene væk fra majsmarken
16. maj 2019
Der er og bliver sået rigtig meget majs i disse dage. Hvis majsdyrkningen skal lykkes, er det et absolut krav, at man kan holde råger og krager væk fra majsmarken indtil planterne er ca. 10 cm. høje.
Fuglene graver frøene op, og de kan trække små majsplanter op for at æde frøet.
Ingen spild på marken
Der skal ikke reklameres med, at der er sået majs. Er der spildt frø, skal de samles op eller dækkes til. Majsfrø oven på jorden er som en åben invitation. Strigling af marken efter såning, så rækkerne ikke kan ses, evt. på tværs af såretning, gør det også sværere for fuglene.
Uro i marken
Det starter altid med ganske få fugle i marken, men deres kommunikation er god. Så er der godt at være, altså oplever de fred og ingen fare, så er der pludselig store flokke. Der skal være uro i marken. Så tag en tur i marken flere gange om dagen, og tag gerne hunden med og jagtgevær til skræmmeskud (hvis du har jagttegn). Men det skal være ca. hver anden time i starten, så det er fast arbejde.
Til at skræmme fuglene kan også anvendes gaskanoner, drager, højtalere med advarselsskrig eller lign. Fugleskræmsler og vimpler har også lidt effekt. Men vælg flere kombinationer af indsatser, da ingen indsatser alene er fuldt effektive. Men husk det også kan genere naboer, så vis hensyn.
Det er vigtigt, at de anvendte skræmmemidler ændres hver eller hver anden dag. Så der skal flyttes rundt, ændres på lyd og interval. Rågerne skal hele tiden opleve, at der sker noget nyt, så majsmarken er et utrygt sted at være.
Kontakt for mere info
Lisbeth K. Knudsen
Planterådgiver
Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.
Specialer:
- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning