Bygfluer truer dyrkning af vårhvede

Vårhvede2
11. juli 2019

Meget alvorlige angreb vanskeliggør vårhvededyrkning i nogle lokalområder i Danmark. Tjek din vårhvedemark for angreb nu inden høst.

Igen i år er der i nogle områder konstateret meget kraftige angreb af bygflueangreb i vårhvede. Endnu er der kun konstateret få alvorlige angreb i vårbyg. Forekomst af bygfluer er fulgt ved hjælp af fangst på limplader flere steder i Danmark. Der er meget betydelige forskelle rundt i landet fra stort ingen fangst af bygfluer til rigtig høje forekomster.

Biologi - bygflue

Bygfluen angriber i tidligt efterår vintersæd, hvor dens larve angriber vækstpunktet og retarderer skuddet. Larven overvintrer i skuddet og forpupper tidlig forår. Bygfluen begynder at flyve i maj til midt juni. Her lægger den æg på blade af vårsæd, og indtil videre har den stort set kun angrebet vårhvede. Den forpupper sig igen sidst i juli og er klar til efteråret igen med fluestadie til æglægning i vintersæd.

Undersøg din vårhvede for angreb af bygfluer.

Angreb af bygfluer er meget nemme at opdage. Planter med bygflueangreb er lavere end ikke angrebne, hvilket resulterer i en meget uens plantehøjde i marken. Se foto.

Bygfluen lægger æg på bladene og larver kravler ned til skuddet og gnaver på siden af stænglen mellem øverste knæ og akset, se foto. Stænglen skades, og akset hæmmes i vækst.

Der meldes om skønnede udbyttetab på mellem 30–50 % af udbyttet ved kraftige angreb.

Hvad kan der gøres?

Marken på første foto er næsten 100 % angrebet. Afhængig af hvor gunstige vækstforholdene er resten af sæsonen kan forventes udbyttetab mellem 20–50 %. På denne lokalitet blev fanget meget store mængder af bygfluer. De foregående to år er der også konstateret angreb, i 2017 kraftige angreb, færre i 2018, og nu igen kraftige i 2019. Med den viden vi har i øjeblikket, fravælges vårhvede på denne lokalitet i markplanen i 2020 eller reduceres kraftigt.

Vil det have betydning at undlade dyrkning af den åbenbart mest betydende vært for sommergenerationen?

Det kan der kun gættes på. Men på den pågældende lokalitet er opformeret en stor bestand af bygfluer, som giver store risici for vårhvededyrkning. Skal vårhvede fravælges overalt? Nej, men konstaterer du kraftige angreb i vårhveden i år, så er der en stor bestand i området, og da bør det overvejes alvorligt, så udbyttetab kan undgås. Det vides ikke. om det på sigt har betydning for opformering af bygfluer.

Der er adskillige uafklarede spørgsmål omkring bygfluer, som ingen kender svarene på. Bemærk, at bygfluen kan formere sig på andre kornarter og græsser.

Kontakt for mere info

Kjeld Forsom

Planterådgiver

Over 25 års erfaring med udvikling af økologisk landbrug. Min målsætning er at højne og stabilisere udbytteniveauet i økologisk plantedyrkning ift. ressourceforbrug. Dialogen med den enkelte landmand er vigtig for udviklingen af nye idéer, der kan drive økologien fremad. Jeg har i de seneste år også arbejdet på projektbasis med emner som rodukrudt, kartoffeldyrkning samt dyrkning og kvalitetssikring af konsumkorn.

Specialer:

- Kartofler
- Konsumkorn og -frø
- Rodukrudt
- Grovfoder

Luk (Esc)