Økologisk studeproduktion kan være en god vej at gå
10/12-24 Stor efterspørgsel, faglige udfordringer og høj arbejdsglæde er noget af dét, der taler for en produktionstype, som på papiret virker udfordret.

Kristen Ibsen er landmand gennem mere end 50 år, og da alderen for otte år siden dikterede, at næste del af karrieren skulle ske på lidt mere nedsat blus, lagde han sin økologiske mælkeproduktion om til økologiske stude og kvier til slagtning. En beslutning, han ikke har fortrudt.
”De er nemmere at passe, og de giver stadig meget stor glæde at have gående. Det er sunde og stærke dyr, og jeg kan lide at arbejde med dem. Der er stadig masser af faglig udfordring i at få tingene til at fungere med foder og arealer – men der er ikke lige så mange løbende udfordringer,” fortæller han.
Kristen Ibsen har 200 krydsninger af sortbroget- og chevroletkvæg gående, og han driver landbruget i tæt samarbejde med sin søn, der har nabobedriften. Sammen råder de over godt 300 hektar økologisk jord, hvor sønnen driver økologiske afgrøder og slagtesvin på den gode, høje jord, mens Kristen og hans kreaturer driver de lave arealer.
”Vi kan få meget ud af nogle ting, som ellers ikke rigtigt kan bruges – og så kan vi faktisk producere godt kød med et forholdsvist lavt CO2-aftryk. Med gode krydsningsdyr fra mælkeproduktionen og den her type af arealer er der bare en rigtig god udnyttelse af ressourcerne,” forklarer Kristen Ibsen.
De gode resultater kommer ikke af sig selv
Hans Lund er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, og han hjælper blandt andet folk som Kristen Ibsen med at få en økologisk studeproduktion til at køre optimalt. For ham er det alfa og omega med god planlægning, hvis produktionen skal være vellykket.
Hvor en mere ekstensiv kvægdrift og afslappet tilgang i gamle dage rakte til kødproduktion, er der i dag højere kvalitetskrav fra eksempelvis Friland, som aftager Kristen Ibsens kvæg. Efterspørgslen og afregningen skyldes nemlig især den høje kvalitet.
”Nogle af de nye studeproducenter skal skoles lidt, for der har været en forkert opfattelse af, at det her er venstrehåndsarbejde. Det er det ikke, og hvis projektet skal være rentabelt, kræver det ordentlig planlægning,” fortæller Hans Lund og fortsætter:
”Når vi taler økologi, er god afgræsning altid ekstremt vigtigt, og dyrene skal altid have så meget græs i sig som muligt, mens tiden tillader det. Det kræver planlægning, og når produktionen kører, skal du selvfølgelig også tilse dyrene og passe på parasitter. Men det er en god måde at have landbrug på, og det er stadig noget nemmere end mælkeproduktion, hvor både mennesker og dyr er mere presset.”
Hans Lund understreger også vigtigheden i et godt netværk, når du er studeproducent. Erfa-grupper til sparring, nabolandmænd med ledige græsmarker og ikke mindst en god relation til den mælkebonde, der leverer kalvene.
”Vi formidler ofte kontakt mellem kød- og mælkeproducenter, og det giver altid god mening at finde en kollega i nærheden, som kan levere eller aftage kalve. Det handler om at få skabt en aftale om gode krydsningsdyr, som er mere robuste, lettere at få græs i og ikke mindst mere eftertragtet af forbrugerne,” slutter han.
Måske du også kunne være interesseret i...

Planteavlsrådgivning
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd, og vi har årtiers erfaring med økologisk planteavl i balance.

Planteavlsrådgivning
Få kompetent rådgivning om jord, afgrøder og afsætning.

Kvægrådgivning
Vi hjælper dig med alt fra græs og grovfoder til dyrevelfærd og en sund balance mellem omsætning og omkostninger.

Græsmail
Få dugfrisk viden fra græsmarkerne leveret direkte i din indbakke hver uge.

Biogas
Vi leverer jordnær rådgivning om investering i - og drift af - økologiske biogasanlæg

Eliteafgræsning
Jo mere græs, du får i dine køer, desto bedre bliver din bundlinje. Det er dog lettere sagt end gjort - og hér kommer Eliteafgræsning ind i billedet.

Elitekalve
Sunde kalve i god vækst og trivsel giver lutter fordele på bedriften, og der er både masser af arbejdsglæde og god økonomi i at passe sunde dyr.

Elitegrovfoder
I dette forløb samarbejder landmand, planterådgiver og kvægrådgiver om at lave det bedste grovfoder til bedriftens kvæg. Det kan i dén grad betale sig.

Erfa-grupper
Find sammen med folk i samme båd, og del erfaringer og udfordringer fra det økologiske landbrug.

Fremtidens foderforsyning
Byt den udenlandske soja ud med lokale alternativer - det er faktisk ikke så svært.

FarmTracking
Få FarmTracking, og få et stærkt registreringsværktøj med dig på farten.

Før høst-besøg
På et Før høst-besøg får du vurderet situationen i marken, mens der stadig er tid til at rette ind - og det kan ofte virkelig betale sig.

Gratis Nyhedsmail
Få aktuelle nyheder og gode råd om økologisk landbrug - ganske gratis og i din indbakke - hver uge.

Jordens Frugtbarhed
Jordfrugtbarhed er en af de bærende søjler i regenerativt landbrug, og begrebet leverer løsninger på mange af de problemer, vi kigger ind i.

Jordprøver
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd - og derfor tilbyder vi jordprøver med tilhørende analyser.

Klimahandlingsplaner og ESGreenTool
Vi hjælper med handlingsplaner og redskaber - som eksempelvis ESGreenTool - til at gøre klimaindsatsen mere konkret.

Naturtjek
Med et naturtjek får du god, konkret viden at arbejde videre med, når du skal finde balancen mellem bedriften og naturen.

Omlægningstjek
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd - og de, som måske ønsker at blive det.

Regenerativt landbrug
Bliv klogere på principperne i regenerativ jordbrug, og se, om det kunne give mening i din drift.


Samvær mellem ko & kalv
Få hjælp til at finde balancen mellem din drift på den ene side - og dyrenes naturlige adfærd og yngelpleje på den anden.

Staldskole
En staldskole er en god måde at leve op til statens krav om sundhedsrådgivningsaftaler - og dem faciliterer vi.

Skræppejern
Et skræppejern, lidt flid og et drys rettidig omhu. Det er opskriften at holde skræpperne i ave.

Netværk for unge økologer
Vi leverer jordnær rådgivning til økologiske landmænd, og vi har årtiers erfaring med økologisk planteavl i balance.

Økologi - Inspiration til jordbruget
Magasinet, der er skabt til den økologiske landmand.
