Portræt: Birgittes to kasketter
Mange landbrugsrådgivere kan lægge arbejdet og fagligheden bag sig, når de vender hjem til fyraften. Sådan er det ikke for Birgitte Kjemtrup Høyer, som både har landmands- og rådgiverkasket på.
En tilværelse med flere kasketter er fuld af både fordele og ulemper – men fordelene vejer tungest, fortæller Birgitte Kjemtrup Høyer. Hun er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark – og så driver hun sammen med sin mand, Erik Kjemtrup Høyer, det økologiske landbrug Tinnet Søndergaard. Erik og Birgitte har 170 køer og driver 270 hektar jord, hvor det er Erik, som står for den daglige drift.
Det er måske oplagt at tro, at Birgitte beholder sin rådgiver-hat på i forhold til driften af Tinnet Søndergaard, men derhjemme indtager hun en helt anden og mere tilbagetrukket rolle, end når hun tager teten hos kunderne. I stedet har ægteparret tilknyttet en ekstern rådgiver – og det er slet ikke tilfældigt.
”Jeg kunne jo i princippet sagtens stå for rådgivningen herhjemme, men af flere årsager har vi valgt at få en ekstern rådgiver. Dels er det vigtigt at få en ekstra sparring og friske øjne udefra, for det er meget nemt at stirre sig blind på driften,” siger Birgitte Kjemtrup Høyer og tilføjer med et smil:
”Og dels gider man jo heller ikke, at ens ægtefælle kommer hjem og fortæller, at man gør alting forkert. Dét, vores rådgiver siger, er jo nok det samme, som jeg ville sige – i hvert fald på kvægområdet – men det er rigtig fint, at det kommer fra en anden.”
Rådgiverkasketten sidder, som var den skræddersyet
Det er ikke kun de ægteskabelige hensyn, der holder Birgitte ude ved landbrugskunderne, for jobbet som kvægrådgiver passer hende simpelthen godt. Kundekontakten, de forskellige udfordringer og landmændenes mange problemstillinger går godt i spænd med hendes energiske væsen.
”Jeg elsker at passe dyrene og især at hente dem på markerne, hvor jeg kan se og læse dem på en helt anden måde. Men jeg har også et behov for, at der skal ske noget nyt og spændende hele tiden – og det er altså svært, når køer er så meget vanedyr. Det er altså bedst, at jeg lige kommer lidt uden for gården hver dag,” fortæller hun.
Selvom Birgitte og Erik bruger en ekstern rådgiver, er det ikke sådan, at Birgitte demonstrativt smider rådgiverhatten, når hun lander på gården. Birgitte har nemlig adgang til en masse viden og erfaringer, som selvfølgelig også kommer driften til gode.
”Vi har naturligvis nemmere ved nogle ting, takket være mit arbejde. Jeg tager nye idéer med hjem, som vi kan se virker, og vi er i det hele taget godt med på udviklingen. Jeg er i sagens natur også meget godt inde i reglerne, og jeg kan nemmere navigere i dem – og det er jo også en ret stor fordel,” forklarer Birgitte Kjemtrup Høyer.
En bedre forståelse for kunderne
Mens Birgittes rådgiverkasket gør livet lidt lettere som landmand, betyder landmandshatten også, at hun har nogle fordele som rådgiver. Landmænd står nemlig med nogle byrder og problemstillinger, det kan være meget svært at leve sig ind for udefrakommende.
”Jeg håber og tror, at de mærker, at jeg kan sætte mig ind i deres situation. At jeg ved, hvordan det er, når økonomien er stram, når besætningen bliver ramt af sygdom, eller når nye regler tromler hverdagen,” siger hun og slutter:
”Men jeg skal rådgive kunderne ud fra deres situation – og ikke min egen. Jeg deler gerne ud af vores egne erfaringer, men kun til dem, som spørger ind til det.”