En overbevist – og overbevisende – økolog takker af

20181009 Søren Græsmark
6. juni 2024

Efter mere end tre årtier i landbrugets, og i høj grad økologiens, tjeneste takker kvæg- og planterådgiver Søren Lykke-Jensen af og går på pension. Han kan se frem til et aktivt seniorliv – og se tilbage på et langt og godt arbejdsliv.

Søren Lykke-Jensen startede sin karriere som kvægrådgiver i 1990, og to år senere begyndte han lige så langsomt at drive ind i økologien. Dengang var feltet stadig præget af store skæg og strikkede sweatre, og ideologien fyldte mere end økonomien hos størstedelen af de landmænd, kollektivister og skæve eksistenser, der udgjorde økologiens spydspids.

”Jeg var med, da økologien ændrede sig markant i 1990’erne. Da feltet blev professionaliseret, og større bedrifter med fokus på økonomi og drift vandt frem – uden at principperne dog på nogen måder blev begravet,” fortæller Søren Lykke-Jensen.

Siden 2013 har han beskæftiget sig med økologien på fuld tid i dét, som sidenhen blev til ØkologiRådgivning Danmark.

Naturen trak, og kemien skræmte

Som så mange andre har Søren Lykke-Jensen også sit afsæt i det konventionelle landbrug, men med tiden er økologien kommet til at fylde mere og mere. Både på det professionelle og personlige plan. Karrieren startede med en uddannelse som landmand, og de første år bød på arbejde på konventionelle gårde.

Søren Lykke-Jensen havde det dog klart bedst de dage, hvor sprøjter og kemi ikke var på dagsordenen.

”Vi brugte ikke værnemidler dengang, hvor tingene også var noget mere krasse, og jeg var aldrig glad for den kemiske del af landbruget. Jeg er glad for naturen og det naturlige, og hvis vi producerer på naturens egne vilkår – og giver den lidt plads – behøver vi slet ikke tilsætte noget,” fortæller han og fortsætter:

”Det har været spændende at være en del af økologien, og som så mange andre, der har lagt om, blev jeg også bidt af det. Økologien er fuld af faglighed og kreativitet, for der er bare færre tangenter at spille på.”

I de senere år har naturen og naturplejere suppleret den klassiske kvæg- og planterådgivning i kalenderen.

En pakket pensionisttilværelse

Søren Lykke-Jensen kan nu se frem til at holde fri – eller i hvert fald bruge tiden, som han helt selv vil. Den skal stå på roning og frivilligt arbejde i roklubben, jagt og hjælp i lillebrorens landbrug, skovning og sikring af sager til brændefyret – og så lidt selvforsyning i kolonihavens køkkenhave. Det er svært ikke at få sved på panden af de planer – men så er det jo godt, at man er vant til den slags.

”Jeg er et skemamenneske, og jeg har faktisk lavet et årshjul med alt det, jeg skal i løbet af sæsonerne. Så er der styr på dét, og så minder tilværelsen måske også lidt mere om det, jeg kender,” siger Søren Lykke-Jensen.

Det er nemlig ikke udelukkende med armene i vejret, at Søren Lykke-Jensen forlader arbejdsmarkedet. Karrieren har nemlig budt på meget godt, når det kommer til både kunder og kollegaer, fortæller han.

”Jeg kommer til at savne at være ude ved kunderne og være en del af løsningerne, og jeg kommer til at savne sparringen og samarbejdet med mine gode kollegaer. Mange både kunder og kollegaer har jeg kendt hele min karriere, og jeg har været heldig at have et enormt meningsfyldt arbejde. For det meste. Det er nemlig ikke alle timer foran skærmen, jeg vil savne,” slutter han.

Kontakt for mere info

Claus Østergaard

Direktør og planterådgiver

Jeg har mere end 20 års erfaring inden for økologisk planteavl. Jeg har specielt arbejdet med grovfoderproduktion, økonomi i planteavl, tværfaglig rådgivning og deltagelse i gårdråd. Jeg brænder for at udvikle de økologiske bedrifter. Vi skal have flere efterafgrøder, en bedre ressourceudnyttelse og mere selvforsyning, og vi skal producere fødevarer af høj kvalitet. Det giver bedre image og den enkelte økolog en bedre økonomi.

Specialer:

- Grovfoder
- Omlægning
- Regler
- Vanding

Luk (Esc)