Regenerativt landbrug

Regenerativt landbrug vinder mere og mere frem i medier og den brede befolknings bevidsthed, og det lader da også til, at den markant anderledes tilgang til at dyrke jorden kommer til at fylde mere fremover. I landskabet og i efterspørgslen.
Regenerativt landbrug handler om at dyrke jorden på jordens egne præmisser. At give naturen plads til at genopbygge alt det, ploven og monokulturerne har taget fra den. På overfladen kan det måske lyde som noget langhåret hokus pokus, men regenerativt landbrug baserer sig på en videnskabelig tilgang til jorden.
Om regenerativt landbrug er en god forretning, det er svært at sige. Det baserer sig på individuelle betingelser og den aktuelle efterspørgsel. Udbyttet er typisk noget lavere, men priserne er højere, og udgifterne mindre, så der vil altid skulle laves en konkret udregning.
Men den udregning er om ikke andet værd at foretage.
De fem principper
Regenerativt landbrug følger fem grundlæggende principper, som kan afvige lidt i navn og rækkefølge – afhængigt af, hvor du spørger. Principperne er:
Minimal jordforstyrrelse
Jorden skal have fred til at komme sig, og et plovskær er enormt destruktivt for mikrolivet jorden. Jordens struktur bliver ødelagt, kulstof brændes af, og de nyttige svampe og smådyr går simpelthen til, når du bryder jorden.
Derfor skal jorden bearbejdes mindst muligt i regenerativt jordbrug.
Maksimalt jorddække
Bar jord er død jord. Sårbar jord, som har store vanskeligheder ved at håndtere regn, tørke og alt det andet, som klimaet kaster efter jorden. Et dække, dødt eller levende, giver til gengæld jorden en beskyttelse mod sol, frost, fygning, erosion og udvaskning af næringsstoffer.
Derfor undgår man bar jord i regenerativt landbrug.
Maksimal mangfoldighed i afgrøderne
Naturen har ingen monokultur, og jordens mikroliv er ikke indrettet til at overleve i en gigantisk hvedemark. Et mangfoldigt liv over jorden giver et mangfoldigt liv under jorden, og samdyrkning af flere afgrøder eller brug af grøngødning giver et levegrundlag for dét, der skal genopbygge jordens frugtbarhed.
Derfor skal vi dyrke flere afgrøder samtidigt i regenerativt landbrug.
Lad rødderne leve
Livet på jorden er afhængigt af fotosyntese – og det samme gælder naturligvis under jorden. Grønne planter sender energi ned i jorden til mikrolivet og sørger for et godt rodnet, som lagrer kulstof og giver en god jordstruktur.
Derfor har man levende planter på markerne året rundt i regenerativt landbrug.
Brug græssende dyr klogt
Vild natur er fuld af dyr, og det er kun i det evolutionsmæssige øjeblik, vi har haft moderne landbrug, at store græssere ikke har gået på jorden. Dyr, og især de store græssere, skaber gode betingelser for mikrolivet, de gøder jorden, og de træder biomasse ned. De hører simpelthen til i landskabet, og de spiller en vigtig rolle.
Derfor er rotationsafgræsning og indtænkning af gode sædskifter med afgræsning en vigtig del af regenerativt jordbrug.
Kontakt os på info@oerd.dk eller +4576602334, hvis du vil vide mere.