Få mest mulig ud af afgasset gylle
16. januar 2025
Det er ikke gylletid endnu, men lige et par ord om hvad, der skal med i overvejelserne, når tiden kommer.
Har du biogylle til rådighed, så brug det til de rigtige afgrøder og med udbringningsmetoder, for at beholde så meget kvælstof som muligt til afgrøderne.
Biogyllen er gennem de sidste år blevet meget mere tørstofrig end tidligere, fordi der nu bruges meget dybstrøelse, græs og halm i anlæggene. Så usepareret biogylle er oftest som en tyk kvæggylle. Risikoen for tab af kvælstof er derfor meget stor, hvis gyllen lægges ud med slæbeslanger. Dels fordi den trækker meget langsomt ned og ”gyllepølsen” ligger længe ovenpå jorden. Dels fordi pH i biogylle er noget højere end i rågylle, hvilket gør at der er større risiko for ammoniak fordampning fra biogylle.
Så biogylle skal nedfældes til vårsæd for at få den bedste udnyttelse. Nedfældning i græsmarker - også til 1. slæt, er også langt at fortrække frem for slæbeslanger, selvom der vil være større tab end ved nedfældning i sort jord, fordi nedfældningsrillen er åben.
Har du kun biogylle til din vintersæd, så forbedrer det udnyttelsen at bruge slæbesko ved udbringning. Hvis biogylle skal ud med slæbeslanger eller slæbesko, så er køligt, fugtigt og ikke mindst stille vejr af stor værdi. Dine afgrøder har jo ingen glæde af det kvælstof, der forsvinder op i luften. Meget af det falder godt nok ned igen, men ikke der hvor det var tiltænkt.
Kontakt for mere info
Lisbeth K. Knudsen
Planterådgiver
Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.
Specialer:
- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning