Varier dit afgrødevalg!

Vinterrug Med Tekst 2
28. august 2024

Med de udfordrende vejrforhold i 2024, bør enhver chance for at få etableret en afgrøde udnyttes.

Med de store nedbørsmængder, der er kommet i løbet af året, er mange arealer vandmættede eller decideret våde. For arealer, der har været meget våde og ufarbare i 2024, skal dræning eller bestøverbrak overvejes. Da der i fremtiden forudses mere regn, end tidligere.

Vi håber på en september måned med tørvejr og gode temperaturer. Får vi en god september måned er det med at få sået vintersæd i sidste halvdel af september.

Vi skal så vidt muligt fastholde så varieret et sædskifte som muligt, gerne med mindst 30 % vintersæd i et planteavlssædskifte for at sprede risikoen ud på flere afgrøde kategorier.

I 2024 fik vi bekræftet, at vinterrug er følsom for at stå på fugtige arealer, rugen bør fortrækkes på vel drænede arealer. Vintertriticale tåler lidt bedre fugtige forhold, her er der følgende sorter tilgængelige på markedet Lumaco, Trivalan og Trias.

Ved god jord og et godt sædskifte er der gode erfaringer med vinterbyg og vinterhvede, se tidligere blogindlæg fra juli og august måned.

Er der stor forekomst af tofrøet vikke, kornblomst eller græsukrudt på arealet, bør vårsæd vælges eller der dyrkes på rækker og radrenses efterår og forår.

Er der stor forekomst af vårsædsrelateret ukrudt som gul okseøje, amsinkia (gul urt) pileurter mv., er vintersæd eller kløvergræs måske den eneste løsning.

For at tage højde for de nævnte udfordringer, kan der laves 2-4 sædskifter i den økologiske markdrift. Her kan vi lave et gratis udviklingstjek på bedriften, hvor arealerne inddeles efter om de er vandlidende eller der er meget vår- eller vintersædsrelateret ukrudt.

Kontakt for mere info

Poul Christensen

Planterådgiver

Den bedste rådgivning bliver givet i marken. Afgrøder og efterafgrøder skal være velvalgte i forhold til dyrkningsforholdene i hver enkelt mark. Jeg er drevet af at forbedre resultaterne i økologisk landbrug, og jeg er meget optaget af, at landmanden skal producere de afgrøder, der er efterspørgsel på. Derfor er jeg ofte i kontakt med de grovvarefirmaer, der køber afgrøder af planteavlere.

Specialer:

- Frøproduktion og raps
- Gødning
- Grovfoder
- Produktionsøkonomi mark
- Rådgivning i marken

Luk (Esc)