Beskyt dine dyr mod Bluetongue inden start afgræsning

Der skrives rigtig meget om Bluetongue p.t. og vi venter alle på en udmelding fra L&F, kvæg

17. januar 2025

Vi forventer at der kommer en anbefaling på strategi og forebyggelse til afgræsningssæsonen 2025 senest i februar.

Men, der er dog nogle erfaringer fra 2024, vi kan drage nytte af. Tvivlen om vaccination eller ikke, var et tilbagevendende spørgsmål i sensommeren 2024. De erfaringer, der er med dem som vaccinerede og ikke, er "dødelighed" kliniske symptomer til forskel.

Hos dyr der er vaccineret, stoppede dødeligheden og halthed m.m. efter ca. 1½ mdr. efter påbegyndt vaccination. Hos dem, der ikke vaccinerede og fik kliniske udbrud, fortsatte dødeligheden og følgevirkninger i længere tid. Nogle fårebesætninger har haft meget høj dødelighed.

Vi ser svagt fødte kalve nogle steder og det vil nok forsætte et stykke tid. I mange tilfælde er vurderingen, at der er Bluetongue smitte i fosterstadiet der er årsagen.

Der er i december udtaget en del mælkeprøver fra mælkeleverende besætninger, som ikke har fået konstateret Bluetongue. Det viser, at 75% af dem er smittet med Bluetongue. Der er således kun få besætninger, som er fri af smitten.

Virus er i blodet i ca. 6 mdr. og derfor vil der lukkes dyr på græs, som er ”virusbanker” for de mitter, som starter tidligt.

Ud fra de erfaringer, der nu er fra Danmark i 2024 og fra Holland i 2023 og 2024 forventer vi at anbefalingen er, at der bør ske vaccination af alle dyr over 6 mdr. (kvæg) inden udbinding, for at undgå kliniske symptomer, døde dyr og sikre dyrevelfærden i besætningerne. Det gælder om at begrænse tabene med en vaccination.

Besætningen bør være færdigvaccineret med udgangen af april i år.

Tag en snak med din dyrlæge nu og læg en strategi for vaccination i din kvæg-/fårebesætning.

Kontakt os for at høre mere

Kvægrådgiver, Kvæg

Erik Andersen

Måske du også er interesseret i..