Update fra majs- og græsdag
3. oktober 2024
En god flok landmænd og deres medhjælpere var i sidste uge mødt op til et par timer med fokus på majs og græs. Her kommer lidt update fra majsmarken.
Nu er majshøsten i gang – også hos økologerne. Det gode septembervejr har været guld værd for majsen, og i de lune dele af landet og de tidligste sorter er majsen klar til høst. Og så er der de majs, der er høstet lidt for tidlig, fordi risikoen for slet ikke at kunne få dem høstet, er for stor. Men generelt forventer vi at de fleste majsmarker vil kunne nå en tørstof % omkring de 30 -32 inden midten af oktober.
Når majsene ikke en tørstof % på 30, så lav en lidt længere snitlængde, for det modvirker saftafløb. Og undgå at høste våde majsplanter, det kan give et fald i tørstofprocenten på 2-4 %.
Majsmarkerne vi var ude i stod ret varieret. Der var planter, som var store og kraftige og stadig var grønne, mens andre var mere spinkle og lyse. Kolberne var lidt større på de grønne, men alligevel udgjorde kolben på de mindre planter næsten 1/3 af hele plantens vægt, mens den kun udgjorde 1/4 på de grønne planter. Så kvaliteten vil også være fin fra de lyse planter, men der vil selvfølgelig være en mindre mængde.
I Cropsat kan man få et bud på forventet udbytte og et blik set fra oven på, hvordan biomassen fordeler sig på marken. De orange farver er hvor udbyttet er mindst og de grønne hvor det er højest.
Ved et forventet tørstofudbytte på 9.440 kg, vil det være ca. 7.900 FEN/ha ved 1,2 kg TS/FEN
Kontakt for mere info
Lisbeth K. Knudsen
Planterådgiver
Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.
Specialer:
- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning