Tofrøet vikke er et stort ukrudts problem i vintersæd

Tofrøet
14. oktober 2024

Det er på høje tid at ukrudtsstrigle tidlig sået vintersæd, hvor der findes tofrøet vikke.

Foto øverst er vinterrug sået den 18.09.2024. Her kan ses store tofrøet vikke. Her er striglingen for sent udført, men der vil være flere tofrøet vikke på vej, der kan bekæmpes. I denne mark bliver der lavet et vindue, hvor der ikke strigles og et vindue hvor der strigles to gange samme dag, i hver sin retning.

Der findes ikke Danske forsøg med strigling med tofrøe vikke, derfor er denne blog skrevet ud fra erfaring med strigling mod andre ukrudtsarter som fx burresnerre.

Et bud på en optimal striglestrategi mod tofrøet vikke kan være en blindstrigling ca. 5-10 dage efter såning og fulgt op af en strigling ca. 15-25 dage efter såning.

Med ofte nedbør er det muligvis kun de absolut mest vel drænede arealer det er muligt at udføre en strigling på. Der må ikke strigles på våd jord, så laves der mere skade en gavn.

Herunder ses fotos fra en vinterbyg mark fra juli 2024, hvor byggen er groet efter i tofrøet vikke og kamille.

Kontakt for mere info

Poul Christensen

Planterådgiver

Den bedste rådgivning bliver givet i marken. Afgrøder og efterafgrøder skal være velvalgte i forhold til dyrkningsforholdene i hver enkelt mark. Jeg er drevet af at forbedre resultaterne i økologisk landbrug, og jeg er meget optaget af, at landmanden skal producere de afgrøder, der er efterspørgsel på. Derfor er jeg ofte i kontakt med de grovvarefirmaer, der køber afgrøder af planteavlere.

Specialer:

- Frøproduktion og raps
- Gødning
- Grovfoder
- Produktionsøkonomi mark
- Rådgivning i marken

Luk (Esc)