Store ydelsesfald ses mange steder

Kvæg På Mark (1)
26. september 2024

Bluetongue kommer farende ind over landet, og i nogle besætninger sætter den store spor, selvom det for den enkelte landmand kan være svært at få øje på. I andre besætninger er den næsten ikke at mærke.

Vi oplever i disse dage, at køernes udfordringer også giver lidt flimmer på salmonellatallene. Køernes immunforsvar arbejder simpelthen på højtryk. De fire dage med høj varme og høj fugtighed for 14 dage siden har derudover sat sine spor. Det vejr var virkelig hårdt ved køerne. Desværre oplever flere at ydelsen ikke, eller kun meget lidt, vender tilbage. Så nu må det være tid til at få fuldt op på flere ting, hvor man kan højne køernes velfærd:

  • Er foderet fuldstændigt stemt af? – Lav en foderkontrol.
  • Er der fortsat græs at hente ude på marken? – Tjek op på, at du fodrer ud på foderbordet i forhold, så køerne ikke er sultne. Fra nu af og til indbinding kan man med fordel, der hvor der er begrænset græs, fodre ud tidligt, så køerne kan vælge om de vil æde inde eller ude.
  • Er dyrene generet af fluer? – Sørg for at holde gangarealer alle steder tørre og muge jævnligt, gerne en gang om ugen, for at holde flueplagen nede.
  • Få besøg af dyrlægen til en gennemgang af besætningen.

Der bør selvfølgelig altid være fokus på dyrenes velfærd, og i tilfælde hvor mange besætninger rammes på én gang, kan det være svært et pege på en hurtig løsning. Ikke desto mindre er det altid godt lige at gå tingene efter i sømmene.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)