Skal PLG-arealer ud af din ansøgning på grund af manglende afgræsning?
23. august 2024
Tiden nærmer sig, hvor årets søgte arealer til ”plejegræs-tilskud”, PLG - skal fremstå som afgræssede for dem, der har valgt ”synligt afgræsset”.
Det er d. 15. september, der er skæringsdato. Det er altså på dette tidspunkt, græsningsarealerne skal fremstå som afgræssede. Det betyder, at når du går rundt omkring på marken, så skal mindst 50 % af plantedækket være tydeligt afbidt.
Ifølge Landbrugsstyrelsen er der dog en vis fleksibilitet. Derfor bør du regne lidt på, hvor meget af arealet, der fremstår synligt afgræsset. Her er reglen, at det er max. 20 % af arealet, der må stå uplejet. Det må dog højst udgøre 1 ha af marken. Mindre arealer under 100 m2 må stå uplejet, og de tæller ikke med i de 20 % fleksibilitet. Når du har opfyldt plejeforpligtelsen, så har du automatisk også opfyldt krav til grundbetaling.
For det fåtal, der har valgt ”fast græsningstryk” er situationen ikke aktuel, da man her har angivet hvor mange dyr, der er på arealet, og det udelukkende er antal dyr, der vurderes ud fra.
Du kan søge om dispensation (og altså trække hele - eller dele af ansøgningen tilbage), hvis du, på grund af en våd sommer eller midlertidigt oversvømmede arealer, ikke kan overholde forpligtelsen til afgræsning eller slæt. Du vil blive trukket for årets støtte på de arealer, du søger dispensation til - medmindre Landbrugsstyrelsen vurderer, at det får en ubetydelig virkning.
Hvis du ikke søger dispensation, risikerer du, at arealet bliver underkendt af kontrollen og i værste fald at miste flere års udbetaling til arealet. Denne praksis skyldes, at tilskuddet udbetales som kompensation for pleje på arealet.
Så, hvis du, som mange andre, har haft svært ved at få kreaturerne ud på et areal – og det heller ikke ser ud til at de kan komme på før starten af september, så er det nok værd at overveje, om arealet skal trækkes tilbage inden 15. september.
Er du i tvivl, så kontakt din rådgiver, der sidder klar til at hjælpe.
Kontakt for mere info
Martin Greve Carlsen
Planterådgiver
Jeg har arbejdet som planteunderviser på landbrugsskolerne i Herning og Viborg i over 20 år.
Undervisningen er gennem årene kommet til at indeholde mere og mere økologi. Dette har blot øget min interesse, hvorfor jeg nu er blevet ansat som økologirådgiver.
Jeg vil arbejde for at udbrede den bæredygtige planteproduktion og økologien - og for at formidle den nyeste viden på området videre til landmanden. Mine bestræbelser går på altid at være opdateret og kunne formidle den nyeste og mest relevante viden til den pågældende kunde. Formidling og samtale er et vigtigt fokusområde for mig.
Specialer:
- Grovfoderproduktion
- Salgsafgrøder