Rodukrudtet har haft en god sæson

Tidsler
9. august 2024

Rodukrudtet ser ud til at have haft det alt for godt i denne sæson. Der har ikke manglet vand og hvor afgrøder så står lidt tynd, har den ikke holdt sig tilbage.

Rodukrudt kommer oftest op over afgrøden og er derfor lette at se her ved høst. Er det kolonier i marken, så få dem markeret, og ellers så få noteret ”problem-arealerne”

Her er et par råd omkring tidsler og gråbynke.

2 gange pløjning virker mod tidsler
Agertidslen stopper med at sætte nye skud omkring 1. sept. og derfor skal der gøres noget tidligt for at ramme den. Pløjning eller harvning med fuld gennemskæring lige efter høst har god effekt. Så derefter en kraftig efterafgrøde – optimalt inden 15. aug. og følg op med en ny pløjning i foråret, så langt hen mod såning, som jordtypen tillader. Såning af havre vil være at foretrække, da den er en konkurrencestærk afgrøde.

Fuld gennemskæring af grå bynke
Gråbynke er i nogle marker et stigende problem. Den er også et flerårigt rodukrudt, men den laver ikke udløbere, som vi kender det fra kvik, tidsler, følfod og svinemælk.

Stubbearbejdning i august eller september har under forudsætning af fuld gennemskæring god effekt mod grå bynke, og kan man få roden op på jordoverfladen efterfølgende, vil udtørring også fremme effekten. Selvom du sår vintersæd i efteråret, har stubbehandlingen stadig en god effekt.

Kontakt for mere info

Lisbeth K. Knudsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.

Specialer:

- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning

Luk (Esc)