Rodukrudt kan bekæmpes eller reguleres efter høst

Kvik Lagt Op
30. august 2024

Hvis der er kvik i marken og ikke nogen efterafgrøde, skal kvikkens vækst stoppes snarest muligt efter høst, med en skrælplov eller harve med fuld gennemskæring. Det er vigtigt, at du ikke kører for ofte mod kvik, for du kan IKKE tørre rødderne ud her i efteråret. Vent med at harve igen til kvikken har ca. 3-4 blade. Hvis du kan harve marken sort 4-5 gange i løbet af efterår/vinter er 90 % kvikplanterne udsultet og døde. Hvis der kan køres på frost, kan kvik trækkes op og udtørres/frostsprænges. Vinter og tidlig forår er ofte en god periode til kvikbekæmpelse på sandede jorde.

Bekæmpelse af andre rodukrudtsarter, som f.eks. tidsler, agersvinemælk og følfod kan det faktisk ikke betale sig at bekæmpe her i efteråret, de hviler sig nu og venter på forår. Det er derimod en god ide at pudse tidsler og lignende helt i bund lige efter høst.

Hvis der er en god efterafgrøde med græs og kløver og andre gode ting, i marken OG kvik + måske andre arter, gælder det om at passe på at kvik ikke får pletvist overmagt, da efterafgrøden skal være den stærke og konkurrencedygtige. Du styrker efterafgrøden og svækker kvikken ved at slå en gang eller to, gerne relativt tæt, eller afgræsse den, det er en udsultningsstrategi overfor kvik og andre rodukrudtsarter, der virker rigtig godt.

Kontakt for mere info

Carsten Markussen

Planterådgiver

Økologirådgiver siden 1995. Dyrkning af græs og afgræsning er det jeg brænder for. Afgræsning skal styres af landmanden, rotationsafgræsning og holistisk afgræsning er måden at få mest muligt ud af sine kløvergræsmarker. Vi skal være bedre til at indbygge frodighed og kulstof i jorden, værktøjerne er kløvergræsmarker, planter med dybe rødder og ikke mindst efterafgrøder.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Kløver/græs, etablering og blandinger
- Holistisk afgræsning og foldafgræsning
- Klimahandlingsplaner for landbrug

Luk (Esc)