På besøg på Egholm

Egholm Stude
3. juli 2024

Her er flere 100 ha., der indtil for et par år siden blev dyrket med korn, lagt ud i kløver/urte/græsblanding. Desuden strandenge.

Den nye driftsform er der en lang række fordele ved. Først og fremmest bliver der tjent penge på den; udover de almindelige støtteordninger er klimagevinsten ved omlægningen solgt til en årlig pris. Desuden trives Jersey/Angus krydsningskvier og -stude fra 10-22 måneders alderen formidabelt i en stor flok. De bliver fodret billigt om vinteren på stald, og kommer i år til at gå på Egholm fra ca. 1. marts til ca. 1. december og her vokser de helt tydeligt rigtig meget, der er nok af kløver, græs og urter.

De går i folde på 30-40-70 ha og bliver flyttet hver 3-4-7 dag, så de ikke bider i bund. Græsset gror videre med det samme, dyrene har hele tiden alle sammen interessant foder og de smittes ikke med indvoldsorm etc.

Her bliver produceret meget supergodt oksekød.

Det er desuden gavnligt for klimaet, da der bygges masser af kulstof ind i jorden og biodiversiteten højnes betragteligt, se f.eks. den store stæreflok, som følger dyrene på billedet øverst. Det opleves, at der er kommet flere rovfugle, og jagten ser ud til at være blevet mere interessant. Øen ligger lavt over fjorden, så det er også af betydning at græs og urter har et langt større vandforbrug henover efterår og vinter end vintersædsmarkerne.

Egholm Stud

Kontakt for mere info

Carsten Markussen

Planterådgiver

Økologirådgiver siden 1995. Dyrkning af græs og afgræsning er det jeg brænder for. Afgræsning skal styres af landmanden, rotationsafgræsning og holistisk afgræsning er måden at få mest muligt ud af sine kløvergræsmarker. Vi skal være bedre til at indbygge frodighed og kulstof i jorden, værktøjerne er kløvergræsmarker, planter med dybe rødder og ikke mindst efterafgrøder.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Kløver/græs, etablering og blandinger
- Holistisk afgræsning og foldafgræsning
- Klimahandlingsplaner for landbrug

Luk (Esc)