Nøglen til sikker omgang med kvæg

Ko I Stald
22. maj 2024

Arbejdet med kvæg er en af de hyppigste årsager til alvorlige arbejdsskader i landbruget. Tal fra 2017-2022 viser, at der er sket 942 ulykker med malkekvæg, svarende til 188 skader hvert år.

At forstå dyreadfærd er afgørende for at arbejde sikkert med kvæg og reducere risikoen for arbejdsulykker. Kvæg er store dyr, der kan være uforudsigelige, især hvis de føler sig truet eller stressede. Ved at læse og reagere på kvægs kropssprog, bevæge sig roligt og bruge passende sikkerhedsudstyr, kan man minimere risikoen for skader og skabe et mere sikkert arbejdsmiljø.

Køer kommunikerer gennem kropssprog. Hold øje med, hvordan deres ører og haler bevæger sig, og hvordan de står. Ører, der peger fremad, betyder, at de er rolige eller nysgerrige, mens flade eller bagudrettede ører kan betyde, at de er irriterede eller bange. Hvis halen svinger hurtigt, er de sandsynligvis stressede eller aggressive.

I håndteringen af dyr er det vigtigt at bevæge sig roligt og forudsigeligt omkring dyrene, for at undgå at skræmme dem. Pludselige bevægelser og høje lyde kan gøre dyrene bange og stressede, så de reagerer uforudsigeligt. I arbejdet omkring dyrene, er tålmodighed en vigtig dyd, for at skabe ro og reducere unødvendig stress.

Omgang med nykælvere kræver ekstra forsigtighed, da de kan være mere beskyttende og stressede end normalt. Undgå at gå mellem koen og hendes kalv, da hun kan opfatte det som en trussel.

Sørg for at alle der omgås dyrene, såvel både nyansatte og de gamle i gårde er bekendt med faresignaler og ved hvordan man hensigtsmæssigt omgås og håndterer dyrene. Det vil skabe tryghed både for dyr og mennesker.

I sidste ende yder stressede dyr ikke optimalt, så generelt skal man i omgang med dyr være rolig og tålmodig – det vil give gevinst i mælketanken og pengepungen.

Kontakt for mere info

Maria Pape Andersen

Kvægrådgiver

Jeg har en uddannelse i Agrobiologi, Animal science fra Aarhus Universitet og har afsluttet den i 2023.
Jeg har en rygsæk fyldt med teoretisk viden indenfor husdyrproduktion, herunder ernæring og fysiologi og har flere års praktisk erfaring fra branchen.
Jeg brænder for at yde en service for den enkelte landmand, hvor optimering og effektivisering i samråd er i fokus. Sammen kan vi løfte produktionen og resultaterne til et højere niveau.

Specialer:

- Fysiologi og ernæring
- Foder og næringsstoffer
- Mælkeproduktion og sygdomsforebyggelse

Luk (Esc)