Kvik og andet rodukrudt

Frejma
4. oktober 2024

Rodukrudt er og bliver en af de helt store udfordringer i økologisk markdrift. Rodukrudtet har en fantastisk evne til at vedligeholde og sprede sig i marker, selv hvor der har stået en god afgrøde. Bekæmpelse af det er oftest forbundet med gentagende harvninger, hvor ukrudtet enten udtørres eller udsultes.

I et efterår som ind til nu har været med rigelige mængder regn, er det ret besværligt at lave gentagende harvninger. Der findes mange harver, der kan trække kvikken op på overfladen, men med den megen nedbør vil det oftest gro videre.

Har man mulighed for at fjerne rodmaterialet fra marken, når det er kommet op at ligge på overfladen, vil man opnå en meget høj grad af bekæmpelse. En helt almindelig strigle, kan i mange tilfælde bruges til at trække de fritlagte rødder sammen ved enden, hvor de kan fjernes fra marken. Et alternativ til dette blev i uge 38 fremvist af firmaet FREJMA ved Aulum. På deres tur rundt i Danmark gav de deres bud på en måde, hvor kvik og andet rodukrudt kan fjernes fra marken. Maskinen er vist på billedet. Der er tale om en maskine der fortsat bliver udviklet.

Herunder ses hvordan resultatet efter maskinen ser ud om den samler materialet fra marken eller om den ligger det oven på jorden.

Kontakt for mere info

Peter Pinstrup

Planterådgiver

Jeg er opvokset på et planteavlsbrug og har efterfølgende uddannet mig til landmand. Efter min uddannelse i 2016 har jeg arbejdet med planteavl på forskellige planteavlsbrug i Danmark og i udlandet.

I 2022 er jeg blevet færdiguddannet som professionsbachelor med speciale i planteproduktion.

Specialer:

- Salgsafgrøder og grovfoder
- Efterafgrøder
- Jordfrugtbarhed
- Certificeret i ESGreen tool, markbrug. Rådgivning omkring klima og klimahandlingsplaner

Luk (Esc)