Hvornår har du sidst taget jordprøver?
6. december 2024
Jordprøver er et af de bedste værktøjer vi har til at bestemme om jorden er i den rette balance. De helt almindelige jordprøver analyseres for reaktionstal, fosfortal, kaliumtal og magnesiumtal.
Reaktionstallet fortæller om jorden er sur eller basisk. En typisk landbrugsjord ligger i intervallet 5,5-6,5. For sandjorde er et niveau lige omkring 6,0 ideelt, men på mere leret jord, så lægger det optimale omkring 6,5. Især til bælgplanter har reaktionstallet betydning, da et korrekt reaktionstal er med til at stimulere udviklingen af knoldbakterier, på nær lupiner som afviger fra normalen.
Har man lave fosfortal i sin jord, kan man med jordprøver få hævet sit fosforloft således, at man må gøde med mere fosfor end normalt.
Kaliumtallet kan især på sandjorde variere meget. Har man et sædskifte med meget kløvergræs til slæt vil man normalvis tære ret hårdt på jordens kalium. Et andet parameter er, at kalium ligesom kvælstof kan udvaskes fra jorden. Der kan derfor efter en sæson som i år være områder, hvor tabet af kalium har været større end normalt.
Magnesiumtallet er især vigtigt på ejendomme med grovfoderproduktion. Der skal gerne være en god balance imellem kalium- og magnesiumforsyningen for at der ikke opstår ubalance imellem dem i grovfoderet.
Til at bestemme alt dette vil det være oplagt at bruge GPS jordprøver. Når jordprøverne tages med GPS, sikres det, at der bliver taget jordprøver jævnt fordelt over hele arealet. Når de er taget, kan der efterfølgende laves tildelingsfiler til kalk, som man kender det. Det vil typisk være med til at korrigere reaktionstallet og magnesiumtallet, da magnesium med fordel kan komme fra magnesiumkalk. Det er også blevet en mulighed at lave tildelingskort til kalium, sådan at marker med en skæv fordeling ikke overgødsker i områder med høje tal.
Det er nu her i vintermånederne, at der er tid til at få snakket med din planteavlsrådgiver om jordprøver. Så ring til vedkommende og få en snak omkring det.
Kontakt for mere info
Peter Pinstrup
Planterådgiver
Jeg er opvokset på et planteavlsbrug og har efterfølgende uddannet mig til landmand. Efter min uddannelse i 2016 har jeg arbejdet med planteavl på forskellige planteavlsbrug i Danmark og i udlandet.
I 2022 er jeg blevet færdiguddannet som professionsbachelor med speciale i planteproduktion.
Specialer:
- Salgsafgrøder og grovfoder
- Efterafgrøder
- Jordfrugtbarhed
- Certificeret i ESGreen tool, markbrug. Rådgivning omkring klima og klimahandlingsplaner