Hvad siger de andres analyser?

Analyse Grovfoder BMK
16. juli 2024

Overskriften er et spørgsmål, jeg har fået et par gange i år allerede. Det kommer i de tilfælde, hvor der er behov for at åbne en stak før, der er udtaget en analyse af foderet. Og klog af skade, er jeg blevet noget forbeholden overfor at give et bud på den gennemsnitlige kvalitet af 1. slæt i dette år. Gennemsnittet er såmænd ok, måske lidt til den lave side på fordøjeligheden, men ok med råprotein. Det spænder bare enormt bredt med den laveste fordøjelighed på 63 % og den højeste på 84 %.

Umiddelbart var 1. slæt klar de fleste steder, én til halvanden uge før normalt. Og for nogen var der på det tidspunkt tørvejr og 1. slæt kom hjem i flyvende kvalitet. Andre var ikke helt så vakse ved havelågen. Da det så blev normal tid, regnede det stadig, og da det endelig blev tørvejr, var løbet kørt.

Udfordringen er nu, at det flere gange er vist, at er man kommet for sent til sit 1. slæt, så falder fordøjeligheden også i de andre slæt resten af året, på trods af ellers passende intervaller imellem dem. Så herfra skal der lyde en opfordring til at få taget analyse af alle sine slæt, så hurtigt det er fagligt korrekt efter staklækning. Så kan det vurderes, om der skal tages lidt mere korn hjem fra marken, eller på kontrakt. Der bør alt andet lige være en analyse til rådighed af stakken, inden fodringen startes op, så der kan tages højde for køernes behov.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)