Har du overvejet vinterbyg?

Vinterbyg Co (2)
14. august 2024

Hvis du vil prøve noget andet end rug og hvede – så tænk vinterbyg ind i dit sædskifte. Vinterbyg giver tidlig høst og bedre chancer for at bekæmpe rodukrudt, eller etablere vinterraps. Flere avlere dyrker den med fornuftige udbytter, men den kræver en anderledes tilgang til ukrudtsbekæmpelse end vi økologer er vant til. Det vender vi tilbage til.

Vinterbyg er den art vintersæd som kan optage mest kvælstof i løbet af efteråret. Derfor er den velegnet at så fx efter ærter. Den skal etableres i perioden fra den 10. til den 20. september, så strategien mod ukrudt er falsk såbed og blindstrigling efterfulgt af alm ukrudtsharvning ved 2-bladstadiet. Anbefalet plantetal er 300-325 plt/m2. Hvis såbedet er dårligt eller jorden er meget svær øges udsædsmængden med 50-100 plt/m2.

Ifølge OrganicXSeeds udbydes sorten Bordeaux i skrivende stund.

Vinterbyg er bedre til at tåle vand om vinteren end rug. Afgrøden skal tildeles 50% af gødningen, så snart væksten starter efter vinter, og derfor lykkes den bedst på arealer der kan befærdes med en gyllevogn i det tidlige forår.

Kontakt for mere info

Thomas Vang Jørgensen

Planterådgiver

Jeg er uddannet agronom fra 1992 og har mange års erfaring med rådgivning, udvikling og projektledelse indenfor økologisk landbrug.

I perioden 1996 til 2020 drev jeg 50 ha økologisk planteavl i fritiden. I et sædskifte med græs- og kløverfrø, konsumkorn og bælgsæd. Nu er det droslet ned til et hobbybrug med 3 ha, hvor jeg vil lære at dyrke regenerativt.

Jeg er optaget af, at vi opnår højere udbytter i marken og gør jorden mere frugtbar. Et af mine specialer er, at designe sædskifter som udnytter næringsstoffer optimalt, yder ukrudt max konkurrence og med veletablerede efterafgrøder opbygger jordens frugtbarhed. Samtidig arbejder jeg for, at vi får flere biogasanlæg med økologiske linjer, så vi kan recirkulere flere næringsstoffer til økologer, udnytte og fordele husdyrgødning bedre og give økologer en bedre klimaprofil.

Specialer:

- Biogas, etablering og drift af leverandørforening
- Sædskifte og effektiv gødningsudnyttelse
- Konsumkorn
- Frøavl
- Efterafgrøder
- Produktionsøkonomi - salgsafgrøder
- Rådgivning i marken

Luk (Esc)