I 2024 er der faldet over 1000 mm regn i mange områder og i fremtiden er der meldinger om perioder med store nedbørsmængder. Det er derfor vigtigt at dyrkningsfladen er vel drænet.
I den seneste måned har vi fået mindre nedbør end normalt, derfor bør det nu overvejes, om der skal laves dræningsarbejde i de gode og rationelle marker.
Det er godt tidspunkt nu at få tjekket drænbrønde og grøfter. Dermed kan oprensning og spuling af dræn ske i god tid, inden den store vinter nedbør normalt kommer. Til vinter når der står vand på arealerne er det ikke muligt at køre med maskinerne i markerne.
I marker der først var farbare midt i maj i 2024, bør det overvejes, om der skal braklægges eller laves nye dræn. Med de lave udbytter i 2023 og 2024, kan der være behov for at spare på udgifterne og måske ligge dele af de vådeste marker brak. Er der et våde område i marken på under en ha., kan der laves småbiotoper, der ikke skal slås.
Det første der skal undersøges, er om der mulighed for, at vandet kan løbe væk fra området, hvis der skal laves nye dræn.
Det er en forudsætning, at vandet kan løbe til et vandløb og der kan aflede tilstrækkeligt vand. Er der ikke tilstrækkelig vedligeholdelse af vandløbene, kan der med fordel laves et vandløbs Lau for at gøre vandløbsmyndigheden opmærksom på, at der ikke er tilstrækkelig afledning af vand fra området.
Jeg ser ofte problemer med afvanding ved læhegn, hvor trærødderne er groet ned i drænrørene og dermed står der en sø før læhegnet. Her skal drænrørene graves op og der ligges nye lukkede rør, som trærødderne ikke kan gro ind i og stoppe.
Efter dyrkning af raps kan der også være rødder, der har stoppet drænrørene. Et godt spuleudstyr kan måske få rødderne ud af drænrøret.
I marker med dårlig afvanding kan der med fordel graves 5-10 huller i marken for at se, om der kan være et vandstansende jordlag som f.eks al. Er der et vandstansende lag i 50 cm`s dybde og der ligger velfungerende dræn i 120 cm`s dybde, kan det under tørre forhold overvejes at lave en jordløsning i ca. 60 cm`s dybde. Har man ikke styr på, hvor dybt drænrørene ligger, skal det frarådes, at lave jordløsning da drænrørene bliver skadet af grubbetanden.
Dræning er dyrt og derfor er det vigtigt, at der bliver valgt den rigtige løsning, der er stor forskel på om det er flade arealer eller kuperet jord. En billig løsning kan blive meget dyr i på lang sigt.
Vi står til rådighed for at beregne om det kan betale sig, at dræne et areal eller der skal satses på småbiotoper der kan opfylde GLM 8 eller anvendes som biodiversitet og bæredygtighed.
Foto: En lille afvandingsgrøft der blev renset for 6 år siden. Det er her tydeligt at grøften burde være renset op lige efter høst. Grøften løber til drænbrønd/ hoveddræn der kan tage meget mere vand.