Det er nu, der skal tilføjes mere energi

Dyr På Mark
25. juni 2024

Hvis ikke du allerede har gjort det, skal du inden længe tilføje mere energi til din fodring på stald. Vi ser mange forskellige marker i år, hvor der fortsat er stor forskel på væksten i afgræsningsmarkerne rundt omkring. Mange har været mærket af det våde og kolde vejr i juni måned. Væksten har ikke alle steder været så stor som ønsket, men kvaliteten af græsset har hidtil været som normalt. Og i et normalt år, dér falder energiindholdet i afgræsningsgræsset nu her, de næste uger. Derfor er det også nu, der skal kigges på energiindholdet i rationen på stald. Vi kan ikke her bare give den et skud fra hoften, og sige ”tilføj et ekstra kg korn”. Dine marker skal med i overvejelserne. Hvis ikke din rådgiver kommer med en tur ud inden længe, kan du med fordel sende vedkomne et billede eller to, af dine marker, sammen med en beskrivelse af køernes ædelyst, så i sammen kan få justeret både på energi, indhold og fylde. Justerer du i din fodring rettidigt, kan du undgå ydelsesfaldet i sensommeren.

Ligeledes er der forskel på hvordan rugmarkerne til afgræsning ser ud. Rug kan ikke lide at have våde tæer, og der er således flere rugmarker, med pletter uden rug. Til gengæld har det kølige vejr været med køerne, så rugen i år er blevet græsset godt ned de fleste steder, da kulden har holdt lidt igen på væksten. Men i disse dage er det både varmt og der er rigeligt med vand til rådighed, så forvent at din rug tager godt fra land igen. Hold stadig øje med, at du får den holdt nede, så ikke det sætter stængel i juli.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Ydelse på baggrund af grovfoderproduktion
- Erfagrupper
- Overblik

Luk (Esc)