Crimpning af korn

Crimpet Korn
30. juli 2024

Høsten nærmer sig, og dermed også spørgsmålet - hvad skal der ske med kornet? Tørres, i gastæt silo, crimpes eller sælges. Ofte vil en opbevaring på bedriften være den bedste økonomiske løsning. Det er store værdier, der er i kornet, og derfor skal det opbevares derefter.

Det er ofte beskrevet, at kornet skal være over 30% vand, for at det med fordel kan crimpes med tilsætning af syre. Er kornets vandprocent lavere, kan der godt crimpes alligevel. Mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men du skal være opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal større mængde syre til, for at kornet er lagerfast.

En meget vigtig forudsætning for at det lykkes og bliver en god oplevelse for mand og kreatur, er at kornet forarbejdes umiddelbar efter høst. Er kornet ikke lagerfast, tager det varme over natten, og risikoen for at processen ikke lykkes stiger meget. Er kornet over 18% vand, vil det kunne tage varme, ret hurtigt. Har kornet tage varme, er der stor risiko for at der efterfølgende vil være en varmedannelse i stakken, på trods af at der er tilsat syre. Propionsyre kan ikke stoppe en varmedannelse effektivt.

Der er flere metoder. Igennem mange år er der blevet anvendt valser til forarbejdning/crimpning. De senere år er der kommer store slaglemøller frem, der har en meget stor kapacitet. De findeler materialet mere end valserne gør, som gør det sværere for dyrene at sortere i foderet under udfodring.

Crimpning af korn med 20% vand og tilsætning af 8-10 liter Propionsyre pr. tons, giver som regel et godt resultat. Spar ikke de sidste 2 liter. Det kan blive dyrt i sidste ende.

Kontakt for mere info

Hans Lund

Kvægrådgiver

Mine kolleger har givet mig tilnavnet 'græsdoktoren', fordi mine specialer ligger i feltet afgræsning og græsmarksstyring. Herunder hører også at få afgræsning og malkerobotter til at spille sammen på de økologiske kvægbedrifter, så malkesystemet ikke forhindrer, at køerne henter mest muligt godt græs i marken. Jeg rådgiver også om får og andre små drøvtyggere.

Specialer:

- Mælkeproduktion
- Små drøvtyggere
- Forlænget laktation
- AMS og afgræsning
- Får

Luk (Esc)