Blindstrigling skal ikke ske i blinde

Strigling
4. april 2024

Når vårsæden er kommet i jorden, skal der blindstrigles 3-6 dage efter såning, for at få den bedste virkning. Er vejret varmt med 10-15 grader strigles på dag 3, mens det anbefales at vente til dag 5-6 i koldt vejr. For bælgsæd kan der ofte nås flere striglinger før fremspiring, da de jo er sået noget dybere end korn. I skrivende stund med dagsregn er det dog langt fra godt vejr til strigling. Blindstrigling er et meget effektiv middel til at reducere frøukrudt i marken. Tørvejr, så de øverste jordlag tørrer ud og de små ukrudtsspirer går til grunde, er at foretrække, men du skal ikke undlade at strigle, fordi jorden er våd. Den eneste ”vejr-undskyldning” for at undlade blindstrigling er, hvis jorden er klaskvåd eller konstant regnvejr.

Det optimale tidspunkt for blindstrigling er lige før afgrøden kommer op og du kan se små hvide ukrudtsspirer, når du trækker fingrene gennem jorden. Afgrødespirerne må gerne være ca. 1 cm. under jordoverfladen

En vellykket blindstrigling forudsætter en jævn mark, med ensartet sådybde og uden hjulspor.

Det perfekte vejr til blindstrigling er solrigt og med lidt frisk vind, så det løsrevne ukrudt tørrer ud. Er der rigtig mange spirer eller jorden ikke er helt tør, kan det være en fordel at køre 2 gange med en halv eller hel dag imellem.

Striglen skal 2 cm i jorden og du skal køre så hurtigt at harvetænderne vibrerer fra side til side, men ikke så stærkt at harven hopper.

Selvom det kaldes en blindstrigling, skal der ikke strigles i blinde. Stå af traktoren og tjek at du har harven i den rette dybde og de hvide ukrudtsspirer rives løs og afgrøden ikke skades. Pas især på med bælgsæd, her knækker spirerne nemmere end på korn.

Når afgrøden er kommet op, skal der holdes pause indtil afgrøden har 2-3 blade, hvorefter der ved behov, kan ukrudtsstrigles 1 eller flere gange.

Kontakt for mere info

Lisbeth K. Knudsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som rådgiver inden for økologisk planteavl i over 12 år. Forinden har jeg været landbrugslærer i 14 år. Jeg brænder for økologien og for at formidle viden. Jeg forsøger altid at give en aktuel, brugbar rådgivning, og lægger mig i selen for at følge op på tingene, så kunderne altid får et svar. Jeg ser en stor værdi i erfaringsudveksling økologer imellem, og ønsker at medvirke til at udbygge netværket mellem dem.

Specialer:

- Naturtjek
- Grovfoder og salgsafgrøder
- Omlægning og autorisation
- EU-støtteordninger og økologiregler
- Tværfaglig rådgivning

Luk (Esc)