Beskær, oprens og vedligehold

Læhegn
6. november 2024

Efter en oktober måned med mindre nedbør end normalt, bør det nu være muligt at køre på mange marker.

Derfor kan det være en god ide at få kigget på læhegn, grøfter og dræn nu.

Læhegnene vokser jo lidt hvert år og generer måske selve driften i marken. Derfor bør man beskære mindst hvert 3. år. En sidegevinst ved dette er, at Landbrugsstyrelsens satellitter bedre kan se hvor markkanten er, så man ikke risikerer, at markblokken flyttes ind i marken. Udover beskæring, er det også en god ide at vurdere, om hegnet bør udtyndes. Fælder, eller opstammer, du nogle af ammetræerne, som for eksempel el, poppel og pil; kan det være en god ide at lade materialet ligge i hegnet til glæde og gavn for vildt, fugle og insekter. Af hensyn til jagt bør du ikke beskære de sidste dage op til jagten.

Grøfter og vandløb bør oprenses, hvis ikke det er sket for nyligt. Som landmand har man pligt til at vedligeholde grøfter og vandløb. En oprensning er ofte værd at få gennemført, da de fleste nok har brug for at fjerne mest muligt af det overskydende vand fra marken ved overskudsnedbør. Dette står særligt tydeligt efter et år som 2024. Du har altid lov til – og pligt til – at opretholde den oprindelige vandførende evne. Du må dog ikke gøre et vandløb dybere eller bredere end oprindeligt, men kun fjerne aflejret og opvokset materiale.

Dræn skal også vedligeholdes. Ja, faktisk har man også pligt til at vedligeholde dem, for de omkringliggende naboers skyld. Der vil, med tiden, altid samles slam, sand eller okker i drænrør. Ligesom for læhegnene kan der være gode muligheder for at komme ud på marken nu. Rensning af brønde og spuling af dræn er derfor oplagte at sætte på ”to-do listen” de kommende uger. Husk at kommunen skal spørges om vedligeholdelse af dræn, hvis dine marker er kommet i §3-natur. Ligeledes må du heller ikke grave ned til drænene på en brakmark.

Kontakt for mere info

Martin Greve Carlsen

Planterådgiver

Jeg har arbejdet som planteunderviser på landbrugsskolerne i Herning og Viborg i over 20 år.

Undervisningen er gennem årene kommet til at indeholde mere og mere økologi. Dette har blot øget min interesse, hvorfor jeg nu er blevet ansat som økologirådgiver.

Jeg vil arbejde for at udbrede den bæredygtige planteproduktion og økologien - og for at formidle den nyeste viden på området videre til landmanden. Mine bestræbelser går på altid at være opdateret og kunne formidle den nyeste og mest relevante viden til den pågældende kunde. Formidling og samtale er et vigtigt fokusområde for mig.

Specialer:

- Grovfoderproduktion
- Salgsafgrøder

Luk (Esc)